Automatische niveauregeling

Forums Zwembaden Automatische niveauregeling

Dit onderwerp bevat 30 reacties, heeft 8 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Dinotec Nederland & Belgie BV 9 maanden, 3 weken geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 31)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #316345

  brice3010
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Vijf jaar geleden hebben wij een huis gekocht in de Provence waar wij het jaar daarop een zwembad hebben gebouwd (gewapend betonnen kuip op maat, apart poolhouse met technisch lokaal voor filter, electrolyse, pomp en leidingen. Er werd ook een automatisch vulsysteem voorzien, Franse makelij, bekend merk. Dit systeem is gebaseerd op een voeler met 3 inox pennen: hoog (voldoende gevuld, bovenste twee onder water) en laag (bijvullen starten, water is gezakt onder middenste pen).
  Na 18 maanden begon de middenste pen te roesten, na 20 maanden systeem defect. 3 Maanden herstelling (onder garantie), sensor werd niet vervangen.
  Vorig jaar echter had ik er genoeg van en de voorbije winter heb ik een eigen systeem ontwikkeld dat ik de huidige (voorbije?) zomer heb kunnen uittesten. Ik ben ingenieur electronica met goede kennis van programmeren van microcontrollers, en als uitdaging had ik het op mij genomen een systeem te ontwikkelen dat de test van een industriële omgeving kan doorstaan.
  Bovendien moest het systeem elektrisch 100% veilig zijn (het franse systeem, dat commercieel uitgebreid beschikbaar is op de markt) werkt met sensoren op 24V wisselspanning rechtstreeks afgetakt van een gewone transformator, er is niet eens een veiliggeidstransformator voorzien!!), betrouwbaar, fool- en errorproof, accuraat en universeel inzetbaar zijn.
  Kenmerken:
  *mogelijkheid bijvullen beperken tot bvb enkel nachtelijke uren
  *golfdetectie
  *berekening van waterverbruik
  *online opvolging via app op smartphone of of
  *alarmering bij te lange vultijden
  *klepsluiting bij te lange vultijden
  *klepsturing met 12V DC
  *mogelijkheid extra te vullen
  *BELANGRIJK: gegarandeerd roestvrije sensoren gedurende minstens 20 jaar
  *stroomverbruik klepsturing minder dan 1W (zelfs bij gebruik van bronzen kleppen)
  *mogelijkheid batterijbackup
  *alarmering bij defect aan sensor of leidingen
  *opvolging gegevens over periodes van uren, dagen, weken, mäandernden, of alle tegelijk
  *…

  In een volgende post geef in wat meer technische details.

  #316346

  brice3010
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Sorry voor typefouten, kan verzonden bericht niet editeren. “Veiligheidstransformator” etc…

  #316348

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3890

  Zwembad-orakel

  Heel mooi, we wachten op de volgende post.

  Je kan je eigen bericht altijd bewerken.

  #316350

  brice3010
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Tweede deel: een beetje theorie

  In mijn vorige (eerste) post had ik vermeld dat een in Frankrijk ontworpen en gefabriceerd systeem van automatische bijvulling van zwembaden. Het idee achter hun ontwerp is uitstekend: niveaudetectie zonder bewegende onderdelen. De overgrote meerderheid van automatische bijvulsystemen gebruiken mechanische sensors in de vorm van vlotters:
  * vereist een aparte buffertank naast het zwembad
  * gevoelig aan mechanische defecten: vlotter lekt, vlotter raakt geblokkeerd door vervuiling,..
  * vereist regelmatig onderhoud: reinigen, nazicht, ..
  Bovendien is dit soort systemen haast onmogelijk om aan bestaande zwembaden toe te voegen, neemt het veel extra ruimte in, vereist lelijke deksels etc naast het zwembad, etc..

  Het idee om elektrische geleiding te gebruiken voor niveaudetectie is prachtig maar heeft één groot nadeel: staal en elektriciteit in een geleidend medium = oxidatie (“roest”). Zelfs roestvrij staal zal roesten als het gebruikt wordt als elektrode in een vloeistof (goede uitleg is hier te vinden: Corrosie van metalen

  Het Franse systeem gebruikt roestvrij stalen meetpennen in hun sensoren, maar de elektronica in hun systeem zorgt ervoor dat er voortdurend wisselstroom doorheen de sensorpennen wordt gestuurd. Resultaat: na ongeveer 18 maanden was de centerpen volledig doorgeroest.
  Via reverse engineering heb ik het elektrische schema van het bestaande printplaatje afgeleid: zie bijlage.
  Hun concept en technologie dateert nog van de jaren 80: tellers en transistoren, discrete componenten, en vooral: het sensor signaal wordt van een gewone transformator van het 220V net afgetapt!! Geen scheidingstransormator: eigenlijk onverantwoord; stel een blikseminslag veroorzaakt een doorslag in het isolatiemateriaal zonder de primaire en secundaire kort te sluiten dan kan dit als gevolg hebben dat op een later tijdstip toch een doorslag ontstaat en wie dan in het zwembad zit mag worden afgevoerd.

  Waarom dan toch kiezen voor elektrische sensoren? Omdat ik een systeem wilde zonder ook maar één bewegend onderdeel. Zelfs voor de aansturing van de vulklep is er geen relais of contactor nodig.

  Een eerste ontwerpvereiste was het gebruik van 100% elektrisch veilige technologie voor de elektrische verbindingen naar de sensoren.
  Tweede vereiste: geen bewegende onderdelen.
  Derde vereiste: geen oxidatie op de sensoren, zelfs niet na 20 jaar gebruik.

  Voor dat laatste heb ik een ontwerp ontwikkeld dat tijdens “real-life” simulaties werd getest op die vereiste en daaraan voldoet. Meer details daarover kan ik nog niet geven omdat ik eraan denk dit te brevetteren. Maar het werkt, en het werkt goed.

  In mijn derde post ga ik meer uitleg geven over de werking van mijn ontwerp (hardware en software) en de interactie via internet tonen: welke gegevens worden geupload en hoe die worden weergegeven.
  Wat gestart is als een simpel projectje om een bestaand systeem te verbeteren is dus een beetje uit de hand gelopen; deze posten dienen vooral om de hier gegeven feedback te gebruiken voor de verdere ontwikkeling hiervan.

  #316351

  brice3010
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  (…)

  Je kan je eigen bericht altijd bewerken.

  Ik moet dit zeker over het hoofd zien: waar of hoe kan ik een edit starten?

  #316352

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3890

  Zwembad-orakel

  Wij wachten vol ongeduld op het resultaat.
  Nu is dat oude ook niet zo slecht. Als je de installatie aansluit op een 10mA verliesstroom schakelaar valt het nog mee.
  Als je dan ook nog eens een veiligheidstrafo voor de voeding voorziet is het geen probleem. Alleen nog de oxidatie dan.
  Als ik even heel diep in mijn elektronica geheugen ga delven, herinner ik me nog iets met een specifieke sturing met zeer lage spanning en stroom, met licht pulserende golven tegen een frequentie van 1/20 Hz of zoiets. De clou is dat er niet de ganse tijd stroom en/of spanning op moet staan.

  #316353

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3890

  Zwembad-orakel

  (…)

  Je kan je eigen bericht altijd bewerken.

  Ik moet dit zeker over het hoofd zien: waar of hoe kan ik een edit starten?

  Bovenaan in het bericht waar ‘quote’ staat, zou ook bewerken moeten staan

  #316354

  brice3010
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  (…)

  Je kan je eigen bericht altijd bewerken.

  Ik moet dit zeker over het hoofd zien: waar of hoe kan ik een edit starten?

  Bovenaan in het bericht waar ‘quote’ staat, zou ook bewerken moeten staan

  Niet bij mij: er staat “reactie”, dan “quote” en dan het berichtnummer. Iets vermist?

  #316359

  brice3010
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Deel drie: werking hardware en software

  In mij vorige post heb ik wat theoretische achtergrond gegeven, in deze post zal ik de werking van de hardware en software beschrijven.
  Met microcontrollers is virtueel alles te programmeren, dan volgt de afweging of bijvoorbeeld een timer via software of met hardware moet worden gebouwd; het concept hier gebruikt bestaat uit twee modules: één voor alle aspecten van sensor beheer, golfdetectie en sturing van detectie-uitgangen. Dit deel is volledig hardware opgebouwd omdat het de kern van het systeem omvat; software gebruikt de inputs van de hardware om alle sturingen en controles uit te voeren. Software alleen al echter omvat meer dan 900 lijnen code in C++.

  De hardware controleert dus de sensoren en verwerkt alle inkomende gegevens, inclusief filtering voor golfslagdetectie. Dit laatste is essentieel om te vermijden dat een bewegend wateroppervlak invloed zou kunnen hebben op een correcte niveaudetectie.

  Eenmaal een correcte “lezing” van het vloeistofpeil is bekomen dan worden die gegevens naar de controller gestuurd voor verdere verwerking.

  De software gebruikt twee parameters voor een correcte uitvoering:
  1. oppervlakte van het zwembad (in m²)
  2. debiet van watertoevoer (in l/minuut)

  Al de rest wordt intern geprogrammeerd:
  1. de uren per dag waarop de detector actief is (bvb van 22:00 tot 6:00
  2. de tijd gedurende dewelke er geen detectie wordt uitgevoerd na het openen van de klep (vultijd zwembad * 0.9)
  3. de tijd gedurende dewelke de klep open blijft staan nadat tijdens het vullen een hoog niveau werd gedetecteerd (15 minuten)
  4. de tijd vanaf dewelke een alarm wordt gegenereerd (te lange open tijd voor klep: vultijd zwembad * 2. Alarm = klep dicht en alarmsignaal over internet.
  5. de tijd tussen detecties wanneer het waterniveau hoger staat dan “te laag” (1 keer / uur). Dus altijd wanneer er niet wordt bijgevuld wordt slechts 1x per uur gedetecteerd.
  6. de tijd tussen detecties tijdens het vullen nadat “vultijd zwembad * 0.9” is gepasseerd (alle 5 minuten). Dus tijdens vullen wordt 1x per 5 minuten gedetecteerd.
  7. reset van alarmen: enkel wanneer hoog niveau wordt gedetecteerd
  8. alarm wanneer een fout in de detectoren of in de bekabeling wordt gedetecteerd.
  9. Doorsturen van alle gegevens naar Thingspeak (zie: https://thingspeak.com/channels/466081)

  Welke gegevens worden doorgestuurd en grafisch opgevolgd:
  a. klepstatus
  b. status HOOG getector
  c. status LAAG detector
  d. klepsluiting gestart (zodra deze is gestart wordt nog een tijd gewacht vooraleer defintief te sluiten, zie punt 3 hierboven)
  e. alarmstatus
  f. temperatuur in de controllerbox
  g. tijd gedurende de klep de laatste keer geopend is geweest
  h. watervolume tijdens de laatste bijvulling

  Het schema voor het PCB werd in Eagle CAD gemaakt, en op een dubbelzijdige plaat afgedrukt. Vervolgens naar HongKong voor fabricage en drie weken later via DGL in de bus. Er werd gebruik gemaakt van 100% SMD.

  De vormfactor is zo dat dit bord past in het oorspronkelijk kastje met de franse controller, en met ditmaal ook een veiligheidstransformator toegevoegd.

  Er is ook uitvoer naar een app in Android die de status weergeeft van
  1. hoog detectie
  2. laag detectie
  3. alarmstatus
  4. klepstatus
  5. laatste vulvolume in liter
  6. laatste vultijd in minuten
  7. temperatuur in de controllerbox


  Ziezo, dat was het een beetje. Momenteel staat de controller hier op mijn bureau omdat ik de software verder uit heb willen diepen na ons verblijf in Frankrijk de voorbije zomer; in september gaan we terug en dan plaats ik hem terug in de controllerbox. Tijdens de wintermaanden wordt hij wel afgezet, te koud om te zwemmen dan.

  Ben nu wel geïnteresseerd en benieuwd naar commentaren, groetjes, Erik

  #316361

  brice3010
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Tweede screenshot is de verkeerde, hier dan de goeie (en kan nog steeds niet editeren??)

  #316362

  brice3010
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Wij wachten vol ongeduld op het resultaat.
  Nu is dat oude ook niet zo slecht. Als je de installatie aansluit op een 10mA verliesstroom schakelaar valt het nog mee.
  Als je dan ook nog eens een veiligheidstrafo voor de voeding voorziet is het geen probleem. Alleen nog de oxidatie dan.
  Als ik even heel diep in mijn elektronica geheugen ga delven, herinner ik me nog iets met een specifieke sturing met zeer lage spanning en stroom, met licht pulserende golven tegen een frequentie van 1/20 Hz of zoiets. De clou is dat er niet de ganse tijd stroom en/of spanning op moet staan.

  Een verliesstroomschakelaar werkt als er verliesstroom is: bvb een broodrooster met metalen omhulsel, waar één van beide stroomdraden contact maakt met dit omhulsel.. Als je dat aanraakt loopt er een stroom van jouw vinger naar jouw voeten en naar de grond. Dus een stroom die niet terugkeert door de andere geleider. Dan schakelt de verliesstroomschakelaar in, op voorwaarde dat de stroom door jouw vinger groter is dan die waarop de verliesstroomschakelaar is berekent.

  Stel nu: je staat met je blote voeten in een plastieken kuip water en je raakt opnieuw die defecte broodrooster aan. Gevolg: verliesstroom schakelaar merkt geen verlies (alle stroom loopt netjes van de ene geleider in de andere want er loopt geen stroom doorheen jouw vinger naar jouw voeten. Maar je zal wel mogen worden afgevoerd.

  Idem voor badkuipen: water is een erg slechte geleider, als je dus een niet-defecte broodrooster op 220V aansluit en vervolgens in jouw volle badkuip kiepert dan slaat de verliesstroomschakelaar niet af (tenzij je metalen buizen hebt die geaard zijn: niet meer van onze tijd) maar dan staat die kuip wel onder spanning! Dat is de reden waarom elektrische toestellen vlakbij een bad levensgevaarlijk zijn, reken maar niet op die verliesstroomschakelaar.

  Voor zwembaden is de mogelijkheid om te aarden bovendien afhankelijk van het elektrisch netwerk: is dit TT, TN, TNS,.. ? Weinig praktisch haalbaar..

  Een goede veiligheidstransfo zal minstens de scheiding van het net bewerkstelligen, minder dodelijk, maar nog niet echt aan te raden op moment van een defect in je zwembad te zitten. Wat mij net op het idee brengt dat de elektrolyse-apparatuur voor chloorgeneratie bij mij ook niet van het net gescheiden is
  😮

  #316364

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3890

  Zwembad-orakel

  Water in zijn zuiverste vorm is een isolator. Maar geen enkel water is zuiver, en geleidt het water toch redelijk goed hoor.
  Voor de rest klopt het wel wat je zegt. Ik krijg er geen speld tussen.

  Wat de bewerking van het topic betreft, dan zal er wel ergens iets mis zijn met het forum. Maar helaas kan dat nu niet veranderd worden wegens afwezigheid van forum admin.

  #316365

  Janssens
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 4
  Beantwoord : 28

  Actief lid

  Kan je niet via een boorzadel een soort pin, inox koper ofzo in je buizennet plaatsen zodat er bij verlies de stroom via de aarding weg kan.
  Zelf ben ik nu een sturing aan het maken om mijn chloor en uv lamp aan te sluiten.
  Heb gemerkt dat de flow sensor ook 240 v aankan met 1a stroomsterkte,
  Heb maar voor de zekerheid alles op 12 volt geplaatst met veiligheidstranso die een relais aanstuurt en zo dan naar 240 v gaan.
  Heb ook een niveau regelaar maar dan met vlotter.
  Werkt goed maar dat van u is knap gezien.
  Zelf heb ik ook al gemist waar dat water nu naartoe is?
  Is het verdampt, of van te spelen, misschien een lek in het zwembad,te veel backwass gedaan?
  Het vult bij maar we weten niet hoeveel?

  #316377

  funny-pool bvba
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 17
  Beantwoord : 1303

  Zwembadexpert

  heel knap , ik heb via een intellipool ( waar ik in gespecialiseerd ben )in ons buitenverblijf , een niveauregeling via een vlotter systeem , deze laat ik iedere dag om een bepaalde tijd aangaan , indien er water bij moet zal er bij gevuld worden , wanneer dit niet nodig is gebeurt het niet , hoeveel water er bijgevuld wordt kan ik zien via de tijd dat het loopt in de historiek van de intellipool , en ook via een wifi camera kan ik de meterstand noteren daar ik een extra watermeter heb geplaatst , nu via een ander systeem dat op de markt is kan ik mijn waterverbruik via het internet ook monitoren en desnoods afsluiten , maar het is vrij duur , dus als je daar ook een oplossing voor hebt hoor ik het ook graag .
  voor mij is het iets verder dan Frankrijk dus ik heb er alle baat bij dat ik over alles controle heb , wat ik nu van vele dingen al heb , enkel van het waterverbruik nog niet , met de elektriciteit weet ik perfect welk toestel aangaat of aangezet wordt , als er huurders in onze woning zijn, zo ken ik het verbruik er ook van , dit is niet voor de gasten te controleren maar om de elektriciteitsmaatschappij op hun vingers te tikken,omdat hun rekening nooit klopt , want daar doen ze zo maar wat , ze nemen een gemiddelde , ook al komen ze iedere maand de meters opnemen , maar heb je een zwembad is het altijd meer , en bij mij moet het minder zijn , daar ik een intellipool heb staan met een sta rite intelliflo pomp .

  dus ben benieuwd wat er mogelijk is .

  http://www.funny-pool.be

  #316384

  jev
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 7
  Beantwoord : 60

  Actief lid

  Leuk, nog iemand die zelf z’n elektronica voor het zwembad knutselt.

  Puur uit economische gronden gebruik ik COTS componenten: Adafruit HUZZAH, DS18B20 temperatuursensoren en een ultrasoonsensor. Heb een mechanische niveauregeling maar wilde wel graag controle, geen sturing dus maar uitsluitend sensoren. Temperaturen en watersensor gaan domoticz in.

  Grootste probleem: hoe houd ik de elektronica droog? Voor nu de boel in een ip66 doosje maar ik overweeg de boel in te gaan gieten in kunsthars.

  Overigens is de software al snel een paar honderd regels… ook in C++. Valt best mee qua omvang.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 31)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.