Combinatie collectoren + warmtepomp

Forums Verwarming Combinatie collectoren + warmtepomp

Dit onderwerp bevat 6 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  bmweetje3 7 maanden, 2 weken geleden.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #313934

  Bart Gabriëls
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 4
  Beantwoord : 9

  Aspirant lid

  Hallo,

  Vorig jaar hebben we volledig zelf ons zwembad geinstalleerd en toen voorzien van warmtepomp (zodat we toch nog even konden zwemmen in het vroege najaar).

  Ondertussen hebben we ook 30m2 zonnecollectoren geinstalleerd op het tuinhuis (Heliocol Sunstar panelen).
  Water stroomt eerst door de zonnecollectoren, en daarna door de warmtepomp. Uiteraard valt de warmtepomp uit als het water uit de panelen warm genoeg is. Is dit ok? Of stellen jullie de warmtepomp dan hoger van temperatuur in?

  Daarnaast: Er zitten hier een aantal verdelers van zwembadproducten. Iemand verdelen van die Sunstar panelen? Ik heb nl nog wat aansluitstukken nodig.

  #313952

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  Je stelt je warmtepomp in op de temperatuur die je uiteindelijk wenst in je zwembad water.
  Komt het voldoende warm uit de zonnepanelen dan gaat de WP niet werken, komt het niet voldoen warm eruit dan gaat de WP bijwarmen tot het wel voldoende is.

  Geen idee ivm verdelers.

  #314008

  bmweetje3
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 19
  Beantwoord : 460

  Zwembadspecialist

  Draait jou pomp ook snachts?
  als ik de situatie nu lees gaat jou water altijd door je zonnecollectors op het dak. Als de buitentemperatuur dus lager is (snachts/overdag) ga je dus eerst je water afkoelen door je zonnecollector en dan opwarmen met je warmtepomp!
  Kun je wat meer vertellen hoe je installatie eruit ziet en hoe je zwembadpomp draait met welk schema. Start deze met een temperatuurvoeler of op een andere manier?

  #314186

  Bart Gabriëls
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 4
  Beantwoord : 9

  Aspirant lid

  Hi BMWeetje,

  Collectoren zijn voorzien van kogelkranen. Tegen dat de zon wegvalt ’s avonds, draaien we ze (voorlopig handmatig) dicht. Daarna stroomt het water enkel nog door de warmtepomp zelf die niet aanslaat, maar die ook voorzien is van kogelkranen.

  Ik was eigenlijk op zoek naar een oplossing om eea wat te versnellen van opwarmen (dus collector + WP samen), maar eens het bad warm is, is dat eigenlijk een dure oplossing.

  Pomp draait hier van ongeveer 8u smorgens tot 8-9u ’s avonds (nadat de laatste uit het bad gekomen is, laten we nog een half uurtje nafilteren).

  #314202

  Assent bvba
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 3
  Beantwoord : 31

  Actief lid

  Bart
  wij hebben het ook zo gedaan:
  Na de filter eerst een aftakking naar het zonnepaneel (die je idd. al of niet kan open zetten) en daarna een aftakking naar de WP (ook weer voorzien van de nodige afsluiters).
  Dat werkt prima.
  Zoals hierboven werd gezegd valt de WP uit wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt.

  Wij hebben een temperatuurbewaking op het zonnepaneel (en ook manuele bolkranen, vanwege geen vertrouwen in de duurzaamheid van automatische driewegafsluiters).
  Nadeel daarvan is dat de pomp stil valt (dus ook geen WP meer) wanneer er te weinig zon is indien je beiden in combinatie hebt ingesteld.

  Ik vind het dan ook eigenaardig dat jouw pomp (met manuele ventielen op de zonnecollector) reeds om 8 uur ’s morgens begint te draaien. In dat geval klopt het verhaal van BMW3 waarbij je eerst afkoelt om daarna het water met een energievreter weer op te warmen.
  Dat is dan misschien ook de reden waarom jouw installatie meer dan twaalf uur per dag moet draaien.

  Toch eens over nadenken.

  #314207

  Bart Gabriëls
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 4
  Beantwoord : 9

  Aspirant lid

  Hi Assent,

  Ik zet de pomp manueel op om 8u, en rond 10-11u open ik de kogelkranen. Dan zet ik ze rond 6-7 terug af (geen schaduw op de collectoren). Pomp zet ik smorgens om 8u om zwembad te stofzuigen.

  Bart

  #314384

  bmweetje3
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 19
  Beantwoord : 460

  Zwembadspecialist

  als je beide systemen wilt gebruiken om sneller op te warmen als de zon schijnt dan kan dit ook. Dit doe ik ook als het water nog te koud is en de zon schijnt voldoende. Mijn zonnecollectors en warmtepomp zitten beide parallel aan de retour leiding. Eerst de zonnecollectors met een (electrische) driewegkraan en daarna de warmtepomp. Bij de opstart van het zwembad als de zon voldoende schijnt zet ik de drieweg kraan half open (handmatig) zodat er water door de collectors stroomt en water door de warmtepomp. Dan warm ik dus met beide systemen tegelijk op. Dit doe ik alleen als ik zelf thuis ben omdat er dan niks meer automatisch geregeld wordt. Bij de warmtepomp zit ook nog een bypass die normaal altijd dicht staat maar als ik de warmtepomp afkoppel zet ik die open en dan kan ik toch noch blijven filteren en chloor doseren.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.