Draaiuren filterpomp per etmaal

Forums Zwembaden Draaiuren filterpomp per etmaal

Dit onderwerp bevat 7 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Dinotec Nederland & Belgie BV 9 maanden, 3 weken geleden.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #315957

  ToonJans
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 2

  Aspirant lid

  Ik heb een zwembad van ca. 20m3. Hier draait een filterpomp bij met een debiet van 10m3.
  Deze filterpomp draait nu op basis van 3 uur “op” en 3 uur “af”.
  Bij een vermogen van 650 watt per uur loopt het kostenplaatje aardig op.

  De vraag is nu; kan de draaitijd van de filterpomp niet energiezuiniger?

  Ik weet dat je hierbij rekening moet houden met de buitentemperatuur.
  Kortom, energiezuiniger afgezet tegen de buitentemperatuur.
  Ik denk aan 4 “blokken”
  * bij een buitentemperatuur kleiner dan 20 graden
  * bij een buitentemperatuur tussen 20 en 25 graden
  * bij een buitentemperatuur tussen 25 en 30 graden
  * bij een buitentemperatuur groter dan 30 graden

  Misschiien wat veel gevraagd, maar het is wat mij betreft de moeite waard.

  Wie helpt mij?
  Bvd

  #315970

  jev
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 7
  Beantwoord : 60

  Actief lid

  Een debiet van 10m3/u in een 20m3 zwembad en dan 50% van de tijd laten pompen lijkt mij wat veel. Er zijn veel verschillende meningen over, maar ik vind dat je een zwembad 2 tot 3 keer per 24h rond moet pompen. In jouw geval zou dat neerkomen op 6 uur per dag draaien, dat is de helft van wat je nu doet.

  Een frequentiegeregelde pomp is vaak zuiniger en maakt meestal minder herrie op de koop toe.

  Anyway. Als je toch met de huidige pomp door wil en je wil hem afhankelijk van de temperatuur meer laten draaien, dan zou je kunnen kijken naar een domoticz installatie i.c.m. een wifi-of z-wave gestuurde schakelaar. Temperatuur haal je dan van een willekeurige bron (hint: netatmo). Daar kan je dan nog veel meer aan hangen voor je zwembad of voor de rest van je huis/tuin automatisering (verlichting, watertemperatuur, zonnepanelen, energieverbruik, noem maar op).

  #315980

  funny-pool bvba
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 17
  Beantwoord : 1303

  Zwembadexpert

  inderdaad zijn daar veel mening verschillen over , pomp 6 h laten draaien is veel te weinig ( zeker met dit warme weer ), en 650 watt valt dan nog redelijk mee . is dat wat er op de pomp staat ? laat de pomp maar eens draaien , met verwarming erbij , en zet daar eens een ampere tang op , ga je zien dat ze meer verbruikt , maar oei dan ga je ze nog minder willen laten draaien , minder laten draaien = meer producten nodig , producten zijn duurder dan elektra , op een zwemseizoen gezien , schaf een energie zuinige pomp aan , kost een beetje, bespaart veel en je kan 24 h filteren , zonder te moeten denken dat je geld voor elektra wegvloeit , je hebt nu eenmaal de luxe van een zwembad te hebben , daar zijn vaste kosten bij die altijd terug komen , koop je een auto , moet daar ook brandstof in , wil je minder brandstof verbruiken , kan je net zo goed thuis blijven , en heb je ook een auto voor de deur staan .

  welk type bad heb je welke pomp ( merk ) heb je foto ?

  #316201

  bmweetje3
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 21
  Beantwoord : 619

  Zwembadautoriteit

  bezint eer ge begint is het spreekwoord toch?
  De goedkoopste oplossing is een frequentieregelaar kopen. Dan verbruikt je pomp veel minder, maar dan moet je wel weer langer filteren.
  Maar wat funnypool ook al aangaf, filter je te weinig, ga je slecht water krijgen. Gevolg is niet zwemmen en\of met producten in de weer zijn ipv zwemmen.
  Bij een zwembad hoort nu eenmaal onderhoud (filteren bijv.) en dit kost geld, is toch echt wel iets wat je van te voren had kunnen weten.
  Bij ons draait de pomp 24h\7, is een bewuste keuze en ja dat kost geld en ja dat wisten we van te voren. Draait wel met een frequentieregelaar en verbruikt de meeste tijd 160w/h ipv de 1000w\h als deze normaal draait.

  #316205

  ToonJans
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 2

  Aspirant lid

  Ik heb even gewacht met reageren, omdat ik een zo optimaal beeld zou krijgen.
  Voorop gesteld; we hebben een huis gekocht met een zwembad. Ik sta er dus blanco in, geen enkele ervaring.
  Het bedrijf, die ooit het zwembad heeft geleverd, wekt bij mij niet de indruk te werken o.b.v. beider belang. Een beetje éénzijdig. Hun kant op. Alles is groter m.i. dan nodig.
  Hierdoor heb ik mijn toevlucht gezocht tot dit forum.
  Belangrijk blijft een zo veilig mogelijk zwembad tegen zo min mogelijke kosten.
  Een frequentieregelaar had ik ook als idee, maar voor ik investeer wilde ik toetsen of dit handig is.
  Misschien mag ik daarop een reactie ontvangen.
  In ieder geval voor jullie reactie

  #316206

  ToonJans
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 2

  Aspirant lid

  Dank voor jullie reactie

  #316225

  bmweetje3
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 21
  Beantwoord : 619

  Zwembadautoriteit

  nou bij een zwembad klopt de uitspraak beter wat groter dan precies afgemeten eigenlijk wel. Een grotere filter met een bijpassende pomp werkt beter.
  Maar wij hebben geen van allen een glazen bol en weten dus niet dat jij een huis gekocht hebt met een zwembad en al navraag hebt gedaan bij een zaak.
  Als je op dit forum rond kijkt zie je ook onderwerpen hoe voorkom ik groen water en hoe onderhoud je een zwembad en dat soort dingen. Misschien handig om die eens door te lezen dan wordt het misschien wat duidelijker. Voorop gesteld als je een zwembad hebt dan wil je daar gebruik van maken en het liefste bij goed weer. Bij een zwembad horen kosten en mensen die een zwembad aanleggen\aanschaffen hebben zich daar meestal in verdiept. In jou situatie kan ik mij indenken dat je dan niet veel er van afweet en dat je met wat vragen zit. Die vragen proberen we zo goed mogelijk te beantwoorden en te helpen. Maar zoals bij elk forum als je nieuw bent en vragen hebt probeer dan een goed beeld te schetsen van de situatie.
  Zonder te weten hoe jou installatie eruit ziet is het lastig om antwoord te geven. Jou pomp heeft een capaciteit van 10 m3/h. Dit wil niet zeggen dat deze dat rond pompt. Dit ligt eraan welke diameter heeft je leidingwerk, zit er een hoogteverschil in, hoeveel bochten zitten in je leidingwerk, wat is de afstand van je leidingwerk, heb je misschien nog zonnepanelen of een warmtepomp. Die 10 m3\h kan ook zomaar 5 m3\h zijn in de praktijk en dan krijg je een heel ander filter schema.

  Wat betreft de frequentieregelaar, die zijn er in verschillende uitvoeringen. De universele die je zelf in moet stellen en met veel mogelijkheden en op 230V of heb je misschien 3 fase pomp?
  Er zijn ook regelaars te koop speciaal voor de zwembad gebruiker. Deze zijn met minder instellingen en meestal eenvoudiger in gebruik maar kosten dan ook wel een stuk meer omdat het voor de zwembad wereld is.
  Het belangrijkste is nog wel, ben je een beetje handig en begrijp je waar het over gaat?
  Een frequentieregelaar aansluiten die speciaal voor de zwembadwereld is gaat nog wel, dat is de stekker erin en wat instellingen doen. Maar neem je een andere dan komt er het aansluiten bij van de electro en wat begrippen die je wel moet snappen.
  Er zijn ook pompen die al voorzien zijn van een frequentieregelaar. Dat is nog makkelijker maar die kosten dan ook wat.

  #317012

  Dinotec Nederland & Belgie BV
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 27

  Actief lid

  Het beste is natuurlijk 24/7 filteren en eventueel op een lagere frequentie indien er niet gezwommen wordt.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.