Frequentieregelaar storing bij starten pomp

Forums Zwembaden Frequentieregelaar storing bij starten pomp

Dit onderwerp bevat 9 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Profielfoto van bmweetje3 bmweetje3 9 maanden, 1 week geleden.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #312272
  Profielfoto van Mauske
  Mauske
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 4

  Aspirant lid

  Onze zwembadpomp was aangesloten op een poolcontrol. Begin dit jaar had ik bedacht een frequentieregelaar te plaatsen voor de pomp om zo wat energie te sparen en de pomp wat stiller te krijgen.

  De pomp is een Hayward superpump type SP1611 XE 161 (één fase, max. 975 watt) en is nu een 2 jaar oud. Ik heb een Invertek ODE-2 1.1kW frequentieomvormer aangeschaft.

  De frequentie omvormer word aangestuurd door de poolcontrol (via contacten).
  Ik heb de basis parameters: motor spanning 230V, motorstroom 4,3A, max frequentie 50Hz en een boost start spanning en boost periode ingesteld in de omvormer. De pomp wordt tijdens normaal bedrijf aangestuurd met 30 of 35 Hz. Gedurende nacht is er een periode dat de pomp volledig stilstaat.

  Vanaf het begin van het zwemseizoen heeft dit keurig gewerkt. Echter eind Juli gaf de frequentieomvormer een storing en was de pomp niet opgestart. Na een keertje de omvormer opnieuw aan te sturen werkte alles weer keurig.

  Einde van de zomer gaf de omvormer wederom een storing aan. Het bleek een storing I.T-trip te zijn welke betekenend dat de omvormer langer dan 2 sec. 175% of langer dan 60 sec. meer dan 150% van de ingestelde max stroom (motorstroom) heeft geleverd.

  Vanaf dat moment kwam de storing steeds vaker voor. Als de storing optrad was het steeds in de ochtend als de pomp werd gestart. Bij het bestuderen van het probleem bleek dat de storing optrad omdat de omvormer 175% voor mee dan 2 sec had geleverd. Ik zag in het geheugen stromen 8,5-10 Amp waarbij de omvormer in storing kwam.

  Ik heb daarop contact gehad met de fabrikant van de omvormer en de boost (boost start spanning en boost periode) opnieuw ingeregeld. De fabrikant geeft aan dat de storingen meestal door de pomp worden veroorzaakt en vaak van mechanische aard zijn.
  Ik heb gecontroleerd of de pomp vrij loopt en ik heb de motorcondensator vervangen door een nieuwe. Alles zonder resultaat.

  Laatste weken kan de pomp helemaal niet starten op de frequentieomvormer. Ik heb een aantal testen gedaan die het verhaal nog waziger maken:
  – Als ‘sochtends na nacht van stilstaan de pomp opstart via de frequentieomvormer dan komst de omvormer in storing i.T-trip en geeft daarbij een stroom van 8,5-10 A waarbij de omvormer tript.
  – Als ‘sochtends na nacht van stilstaan de pomp opstart via de poolcontrol (zonder de frequentieomvormer) dan start de pomp normaal op.
  – Als ‘sochtends na nacht van stilstaan de pomp opstart via de poolcontrol (zonder de frequentieomvormer) een uurtje laat draaien en dan start de pomp opnieuw opstart via de frequentieomvormer dan start de pomp normaal op. De omvormer toont kort een stroom van 7,5-9 A (waarschijnlijk is deze korter dan 2 sec.)

  Het lijkt als de pomp een uurtje heeft gelopen dan wil deze gewoon op de frequentie omvormer starten. Heeft de pomp langer (>1 1/2 uur) stilgestaan dan start de pomp niet op de omvormer en komt de laatste in storing.

  Invertek zegt dat de omvormer goed werkt en het probleem bij de pomp te zoeken is. De bouwer zegt dat de pomp (rechtstreeks op de poolcontrol) loopt en dat het probleem wel bij de frequentieomvormer ligt.

  Verhogen van de in de frequentie omvormer ingestelde motorstroom heb ik beperkt geprobeerd (5A) maar meer wil ik niet omdat dit ook de beveiliging voor de motor is.

  De frequentieregelaar is royaal gedimensioneerd voor de pomp. Op 50Hz trekt de pomp in werkelijkheid een 3,5Amp. Dus dat is ook niet het probleem

  Begrijp vooral niet dat de installatie van april tot eind juli zonder problemen heeft gelopen en na de eerste storing steeds frequenter een storing geeft. Het lijkt wel of er iets slechter wordt waardoor de opstartstroom steeds hoger wordt.

  Recentelijk alles terug gebouwd naar het directe aansturing via pool control.

  Ik kom er eigenlijk niet meer uit.
  Is er iemand die ervaring of suggesties heeft om dit probleem op te lossen.

  Thx Maurice

  #312273
  Profielfoto van Joachim
  Joachim
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 95

  Actief lid

  Hallo,

  Hoe is het gesteld met je netspanning?
  Heb je zonnepanelen.
  Woon je dicht bij een hoogspanningskast.

  De zomermaanden geven een hoger spanning waardoor er minder Ampère nodig is.
  Vermogen=spanning x stroom.

  Als de “winter” dichter komt en de zon minder zijn best doet kan het soms zijn dat de netspanning op piekmomenten zakt naar bv 210v ipv de 230v 20v verschil op 1000w kan 0,5A verschil geven. En bij het opstarten kan dit wel het verschil maken.

  Je kan eens proberen om je pomp te laten opstarten op bv 40hz om daarna terug na opstart terug te lopen naar bv je ingestelde hz.
  Zo doe ik het.

  #312274
  Profielfoto van Joachim
  Joachim
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 95

  Actief lid

  Trouwens volgens mij is je frequentieregelaar. Iets te licht.
  Zeker monofasige frequentieregelaar moeten ruim overgedimensioneerd zijn. Maw jij hebt 975w en freq. Van 1100. Dat is 10% weet ook dat de gegevens vermeld op de printplaat bv 975 slechts indicatief zijn. Het kan gerust 1050 zijn.
  Natuurlijk blijft nog de vraag waarom alles dan wel maanden perfect ging.

  #312275
  Profielfoto van Mauske
  Mauske
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 4

  Aspirant lid

  Er liggen idd Zonnepanelen, maar ik heb tot nu toe geen relatie met de netspanning kunnen vaststellen. De spanning zit in de vroege ochtend op 220V en stijgt gedurende de dag op zonnige dagen naar >240V.
  Er is kort een periode geweest waar de netspanning boven de 250V kwam maar daarop heeft infrax aanpassingen gedaan.

  In mijn verhaal schrijf ik ochtend omdat dat het moment is waarop de pomp gestart wordt. Echter de testen heb ik overdag in het weekend herhaald met hetzelfde resultaat.
  Echter ik begrijp niet waarom de pomp na een uurtje op gewone netspanning gelopen te hebben wel op de omvormer start.

  #312276
  Profielfoto van Joachim
  Joachim
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 95

  Actief lid

  Infrax, waar woon je?

  #312277
  Profielfoto van Mauske
  Mauske
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 4

  Aspirant lid

  In Kinrooi, hoezo?

  #312280
  Profielfoto van funny-pool bvba
  funny-pool bvba
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 17
  Beantwoord : 1026

  Zwembadexpert

  heb je de pomp al eens gewoon terug ophef net aan gesloten zonder de frequentieregelaar ?
  vaak komt het voor dat de pomp inderdaad een probleem krijgt doordat de frequentie geregeld wordt , dwz de pomp gaat langzamer draaien wat uiteraard de bedoeling is van het het systeem , maar en er is altijd een maar aan zo iets , omdat de pomp een gewikkelde motor is en warmte ontwikkeld , zo kan hij vaak met zijn warmte niet weg , en veroorzaakt problemen , na 2 jaar is de pomp zo dood als een pier of begint heel veel lawaai te maken en motorbeveiligingen vallen sneller uit omdat de pomp meer stroom trekt dan er geleverd kan worden .

  die discussie heb ik met invertek al eens gehad bij een meeting ,en zij beweren dat dit niet het geval is , de frequentie regelaar heeft er geen last van echter de pomp wel naar mijn mening .

  heb een klant , heeft van zijn zwembad een natuurlijk zwembadvijver gemaakt , de vijverspecialist heeft op een gewone pomp ( ultra flow van Pentair ) een frequentieregelaar geplaatst , klant belde mij voor een interventie voor het rolluik en zag het staan , heb tegen de klant gezegd max 2 jaar en de pomp is stuk , ik heb de pomp vorig jaar vervangen door een intelliflow , en nu geen problemen meer .
  sommige pompen draaien daar langer op dan andere , hangt er ook van volgens mij hoeveel uren per dag de pompen draaien .

  een intelliflo pomp heeft een magneet motor en heeft geen wikkelingen , hij produceert nauwelijks warmte , wat dan weer ten goede komt voor het verbruik ( minder wrijving )
  als het u intreseert heb ik een intelliflo in occasie staan .

  #312284
  Profielfoto van bmweetje3
  bmweetje3
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 18
  Beantwoord : 412

  Zwembadspecialist

  dat een motor warm kan lopen met gebruik van een frequentieregelaar komt meestal als ze te langzaam draaien. De koelvin is daar niet op berekent dus krijg je een te kleine luchtstroom over de koelribben. Mijn pomp draait de meeste tijd op 18 hertz en de temperatuur loopt bijna niet op. Gemeten met een infrarood meter bij verschillende toerentallen. Wel draait mijn pomp 24h omdat ik de frequentieregelaar gebruik om energie te besparen en daardoor kan ik continue filteren wat ook weer beter is. Waarom draai jij met 30hz als ik vragen mag. En waarom zet je de pomp nachts uit. Mijn pomp verbruikt bij 18hz 150W dus het verbruik is best laag.
  Als ik jou verhaal zo lees denk ik dat de pomp toch wat zwaarder aanloopt als hij hoort te doen, dit geeft de frequentieregelaar ook aan met de hogere stroom waarde.
  Als je de pomp rechtstreeks aansluit wordt er geen stroom gemeten en dan weet je ook niet of de pomp een probleem heeft totdat hij stuk gaat. Eigenlijk is de volgende stap om de stroom te meten van de pomp als deze zonder frequentieregelaar draait. Als je dan de dezelfde stroom meet ligt het aan de pomp. Of voelen of de pomp erg heet wordt, meten is het beste natuurlijk.
  Meten is weten zeg maar 🙂
  Een intelliflo pomp is een gelijkstroommotor, hierbij is het voordeel dat het toerental makkelijker geregeld kan worden. Maar aan deze pompen hangt ook een ander prijskaartje natuurlijk. Ik heb ook naar zo’n intelliflo gekeken maar voor die prijs kan ik toch wel een paar nieuwe pompen kopen mocht mijn pomp stuk gaan. Wel heb ik bewust een 3fase pomp gekocht die aangestuurd wordt door een 3fase regelaar die gewoon op 230V werkt.
  Dat een electromotor stuk gaat als je deze met een frequentieregelaar gebruikt lijkt me sterk, in de techniek wordt dit veelvuldig toegepast en draaien motors jaren zonder elektrisch stuk te gaan. Dit kan natuurlijk wel door het eerder vertelde warmteverhaal, maar dan denk ik eerder dat een lager slecht is maar dit is zonder te meten moeilijk te vertellen.

  #312286
  Profielfoto van Mauske
  Mauske
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 4

  Aspirant lid

  Bij ons is een eenfase pomp zonder frequentieregeling geplaatst. We hadden bedacht het eens aan te zien en rekende met een 500-1000€ kosten per jaar.

  Ik vond dat de pomp van begin af aan veel geluid maakt. Overigens is het geen geluid of er een defect is, gewoon veel geluid. Als de deur van de technische ruimte openstond vind ik het storend. (ik houd van de stilte 🙂 ). De pomp draaide een 8-10 uur per dag op volle snelheid.

  Al veel eerder hadden we besloten na de winter zonnepanelen te plaatsen. Vanwege onze 1 fase aansluiting was de capaciteit beperkt tot 5000 WP (opbrengst tussen 5400-5900KWh) en zou dit niet moeten toereiken voor ons totale (geschatte) verbruik. Immers het zwembad had net 1 seizoen gelopen, de warmtepomp niet vol gedraaid.

  Aan het einde van het zwemseizoen las ik ergens een stukje over frequentieregelaars en pompen. Vooral het stuk dat het verlagen van de frequentie niet evenredig verloopt met de hoeveelheid verplaatst water vond ik interessant. Daarop heb ik bedacht dat het misschien wijs zou zijn om een frequentieomvormer toe te passen. Het geluid zou een stuk minder zijn en het verbruik zou afnemen. Ook het inregelen van de bypas van de warmtepomp is eenvoudig omdat de doorstroom al mindert.Om dezelfde hoeveelheid water rond te pompen zou de pomp wel iets langer moeten lopen. Toen zag ik ook dat het gunstiger was geweest een 3 fase pomp met een regelaar te gebruiken, maar ja er stond nu eenmaal deze pomp.

  De poolcontroller is in staat de pomp met 3 verschillende snelheden aan te sturen. Ze “adviseren” 2 snelheden op 30 en 35 Hz voor dagelijkse gebruik en de max snelheid voor de backwash.
  Daaruit is ontstaan dat ik de pomp start en na de boost periode (50Hz) terug regel naar 30 Hz. voor 6 uur en dan naar 35 Hz. regel voor nog eens 6 uur. Bad is helder en waarden kloppen.
  Na het seizoen, in het najaar liet/laat ik de pomp zelf maar 4 uurtjes lopen. ’s Winters word de hele installatie stilgezet en de leidingen etc. afgelaten.

  Ik was/ben in veronderstelling als ik de pomp met 30 Hz continue (24 uur) liet lopen (gemeten stroom 2.3-2.4A) het nut (de besparing) ver te zoeken is.

  Ik ben er mee bekend dat lagers beschadigd kunnen raken bij frequentieregelaars daarom ook dat ik bewust gekozen heb voor een invertek regelaar met EMC netfilter. Echter ik heb niet het idee dat dit het geval is. Dan zou de normaal bedrijfstroom ook veel hoger zijn. Het gaat echt om het opstarten na langere tijd stilstaan.

  De warmte is volgens mij niet het probleem. Tijdens zomerdagen wordt de motor warmer maar je kunt er nog je hand opleggen. De motor heeft een interne thermische beveiliging.

  Hoe kom je overigens bij die 18Hz. ?

  #312293
  Profielfoto van bmweetje3
  bmweetje3
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 18
  Beantwoord : 412

  Zwembadspecialist

  dus je gebruikt ook een warmtepomp, dat heb je eerder niet vermeld. Geen zonnecollector erbij?
  Je hebt een debiemeter/flowmeter op je warmtepomp neem ik aan?
  Kijk dit snap ik nou niet over die advies dingen van fabrikanten en verkopers. Hoe kun je nou een advies geven van 30 of 35hz. Dit is afhankelijk van je inhoud van het zwembad en je capaciteit van je pomp. Wil je dit juist doen zul je moeten meten wat je debiet is. Hetzelfde geldt voor een bypass afregelen, hoe doen mensen dit zonder een debietmeter?
  Bij mij draait de pomp 4 verschillende snelheden. Als de zonnecollector is ingeschakeld draait de pomp 45hz, dan heb ik 7000 m3/h. Als de warmtepomp is ingeschakeld dan draait de pomp met 25hz, dan zit ik op 4000 m3/h.
  Backwash is op 50hz dan is het 8000 m3/h. Als de pomp alleen maar hoeft te filteren draait deze op 18hz maar wel 24u per dag. debiet is dan ongeveer 2000 m3/h.
  Wil je een zwembad installatie afregelen en zeker als je ook nog een warmtepomp hebt heb je minimaal een debietmeter nodig. Mensen die er vanuit gaan dat de pomp daadwerkelijk het debiet levert zoals aangeven op het typeplaatje gaan de mist in. Heeft met diverse factoren te maken. Er zijn op dit forum diverse topics dat mensen klagen dat de warmtepomp heel langzaam het zwembad opwarmt. Waarschijnlijk sturen ze te weinig debiet door de warmtepomp met de bypass. Maar ook hier is weer, als je geen temperaturen meet bij je aanvoer en retour kun je hier niks zinnigs over zeggen.
  Wat een logische oorzaak kan zijn dat de pomp wel opstart met de regelaar nadat deze een uurtje heeft gedraaid kan zijn dat de lagers op bedrijfstemperatuur zijn en dan makkelijker rond draaien. Kun je niet de tijd verlengen hoelang de aanloopstroom hoger mag zijn?

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.