Geluidshinder warmtepomp

Forums Verwarming Geluidshinder warmtepomp

Dit onderwerp bevat 23 reacties, heeft 10 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Holiday 1 week, 1 dag geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)
Koop eenvoudig uw zwembad

Complete serie Duratech warmtepompen


 • Auteur
  Berichten
 • #252627

  Poolboy9620
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 2

  Aspirant lid

  Hallo,
  Wij hebben zonet een zwembad laten plaatsen maar zitten met volgend probleem:
  Onze warmtepomp: duratech 22kw ( 3fase) maakt op zich een aanvaardbaar geluid maar door de ligging van onze tuin tov onze gebuur hebben we toch een probleem met geluidshinder van de wp. We wonen in een heel open omgeving, onze tuin is iets hoger gelegen tov onze gebuur, waardoor die als het ware in een lagergelegen ‘kom’ zit en al het geluid bij hem terecht komt op zijn terras, zelf (als de deur openstaat)zijn keuken binnendringt. Aangezien we net in de opstartfase zitten heeft de pomp de afgelopen dagen constant overdag staan draaien en aangezien onze buren op pensioen zijn zijn ze overdag altijd thuis.
  Dus door samenloop van alle bovenstaande: omgevingsituatie, buren overdag steeds thuis, (anders) heel rustige omgeving (‘boerenbuiten’, er passeert hier overdag bijna niks van verkeer) hebben we dus een probleem waarvoor ik een oplossing zoek aangezien ik verder een goeie relatie met de buren wens te onderhouden.
  Kan de wp als het ware afgezet worden met vb een ‘open’ tuinhuisje met extra isolatie naar de buur gericht? Kan de pomp zelf nog extra geisoleerd worden? Alhoewel ik denk dat vooral de ventilator de belangrijkste oorzaak is.
  In mijnogen lijkt de pomp verplaatsen naar de andere kant van onze woning de beste oplossing alleen wordt de afstand naar de technische installatie en zwembad dan wel heel groot, dit zou toch +/-25 a30 m worden waar we nu de wp net naast de pomp en op 5mvan het bad hebben. Ik zou gerust kunnen leven met een rendementsverlies van warmte als we hierdoor tot een oplossing komen. Een beetje advies van ervaringsdeskundige, is welkom.
  Mvg

  #252635

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 31
  Beantwoord : 3687

  Zwembad-orakel

  Je kan eventueel opteren voor een geluidswerende afwerking.
  Dat hoeft geen half tuinhuis te zijn, maar je kan daar wel een schutting in U-vorm plaatsen met aan de binnenkant extra geluidsabsorberende materialen.
  Kijk eens rond op de autosnelwegen, daar zie je genoeg ideeën voor het absorberen van geluid.

  Het verplaatsen is ook een optie. Plaats eventueel dikkere buizen. In principe verlies je niet veel warmte door het hoge debiet. Maar als je je er niet lekker bij voelt kan je eventueel wat isolatie over die buizen plaatsen. Voor wat het waard is…

  #252636

  KurtM
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 56

  Actief lid

  Goede morgen,

  U kan de ventilator nog verminderen van snelheid , indien parameter 10 in de lijst staat kunt u deze op 0 plaatsen = lage snelheid

  Verder is een U-vormige constructie eveneens een goede oplossing.

  Grt

  Naservice voor zwembadwarmtepompen / www.spareparts4poolheatpumps.com

  #252644

  Poolboy9620
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 2

  Aspirant lid

  Beste,
  Alvast bedankt.
  De ventilator staat blijkbaar al op 0 stand.
  Ik mag er dus vanuit gaan dat het verplaatsen over grotere afstand niet echt een probleem zal zijn? Mits wat extra isolatie rond de buizen te plaatsen.
  Thx

  #252657

  Poolboy9620
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 2

  Aspirant lid

  Volgens de ene wel en de andere niet, heb nu toch gehoord.dat de afstand vergroten niet echt aan te raden is.
  We bekijken in eerste instantie dan maar de wp zoveel mogelijk in te sluiten ten einde het geluid aanvaardbaar te maken.
  Mvg

  #252695

  computerfelix
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 5
  Beantwoord : 21

  Aspirant lid

  Behoud je buren als vriend en betrek ze bij je doelstellingen!
  Houd ze op de hoogte van je initiatieven .
  Bekijk absoluut op internet hoe je omgaat met geluidsisolatie of geluidswering want dit zijn totaal 2 aparte begrippen.
  Zo heb ik geluidsmetingen bij al mijn dichtste buren gedaan en de Db in kaart gebracht.
  Dan pas kon ik beperkende maatregelen nemen per windrichting.

  #314317

  zwemplezier
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 7

  Aspirant lid

  Mag ik vragen hoe het is opgelost?
  Ik ben zo’n buur die de geluiden hoor. Inmiddels hou ik ramen en deuren dicht, kom nauwelijks in de tuin.

  #314327

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 13
  Beantwoord : 164

  Zwembadspecialist

  Mag ik vragen hoe het is opgelost?
  Ik ben zo’n buur die de geluiden hoor. Inmiddels hou ik ramen en deuren dicht, kom nauwelijks in de tuin.

  Een fles water op het nachtkastje ipv een fles azijn? 😳
  Of misschien eens proberen gewoon te praten met je buur die zoooveeeeel lawaai maakt dat je
  met ramen en deuren moet gesloten zitten.

  #314375

  bmweetje3
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 20
  Beantwoord : 504

  Zwembadautoriteit

  Mag ik vragen hoe het is opgelost?
  Ik ben zo’n buur die de geluiden hoor. Inmiddels hou ik ramen en deuren dicht, kom nauwelijks in de tuin.

  Welke geluiden hoor je dan? Misschien eens met de buren gaan praten en zeggen dat je er last van hebt en of er naar een oplossing gekeken kan worden. Ik heb bewust een warmtepomp gekocht die zo weinig mogelijk db heeft om dit te voorkomen. Kost dan wel weer wat meer maar is daardoor ook weer zuiniger. Ik heb ook de zwembadpomp die ik 2de hands gekocht had bij een complete installatie niet in gebruik genomen, deze maakte zoveel lawaai dat ik dat voor mij zelf en zeker voor de buren niet prettig vond.

  #314421

  jev
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 57

  Actief lid

  Wij hebben een pomp die ook te veel lawaai maakt. Ik heb dat in eerste instantie opgelost door een houten kast met extra dreunplaten te plaatsen – scheelt zo’n 11 dB. Mijn achterburen zitten weer gewoon buiten terwijl dat voor die plaatsing niet kon. Alsnog vind ik het lawaai te veel en laten we een nieuwe pomp plaatsen.

  Het geluidsniveau wordt veelal uitgedrukt in dB(A). Dat is een logaritmische schaal waarbij een verdubbeling van het geluid 3 dB verschil maakt. De frequentie van het geluid wordt daarbij gecorrigeerd voor de gehoorcurve van het menselijk oor. Een geluidssignaal met een frequentie van 1 kHz wordt daarbij als referentiepunt gebruikt, ga je naar lagere frequenties dan neemt dit aanzienlijk snel af (bij 100 Hz is dat -20 dB, 10 Hz komt dat overeen met -70 dB). Kortom, door de draaisnelheid van je warmtepomp terug te regelen kan je het ding al snel minder hoorbaar maken.

  Anyway, er zijn wettelijke normen voor geluidsdrukniveau. In Nederland is er de NEN5077 normering, die het maximaal acceptabele geluid op de gevel regelt volgens het bouwbesluit (in België zal er ook wel zoiets zijn). Dit geluidsdrukniveau geldt niet voor “gebruiksruimtes buitenshuis” maar er wordt geadviseerd die niet te overschrijden voor dit soort problematiek.

  Die normering zegt dat 30 dB(A) in een aangrenzende woonruimte nog acceptabel is. Gemeten op de gevel geldt dan als grenswaarden:
  tussen 07.00 en 19.00 uur: 45 dB(A)
  tussen 19.00 en 23.00 uur: 40 db(A)
  tussen 23.00 en 07.00 uur: 35 dB(A)

  Als het gaat om het tonale gebrom van een apparaat wordt dit al snel gezien als (extra storend) “industrielawaai”, waarvoor nog eens een 5 dB(A) afgetrokken moet worden van deze grenswaarden. Kortom, zo’n 30 dB(A) is een mooi uitgangspunt voor de geluidservaring van uw buren.

  Een geluidwerende kast scheelt zo maar 9 – 15 dB(A). Let wel, de uitstroom van de warmtepomp moet zo’n 3 meter open zijn en de kast zelf kan dus beter met de opening van uw buren weg gericht staan.

  Het geluidsniveau van een puntbron in de open lucht neemt dubbel kwadratisch af met de afstand. Dat wil zeggen: iedere verdubbeling van afstand scheelt 6 dB (in windstilte). Let op: als er sprake is van een harde ondergrond (tegels of beton bijvoorbeeld!) praat je al snel niet meer over een puntbron. Reken dan met kwadratische vermindering, dus 3 dB per verdubbeling van de afstand. Het loont om rond de pomp te zorgen voor een geluidsabsorberende ondergrond (zand of gras bijvoorbeeld).

  Een warmtepomp mag volgens EU normering niet meer dan 65 dB aan geluid produceren voor een pomp met een maximale capaciteit van 6 kW of 70 dB voor een pomp tot 12 kW (Ecodesign Directive Commission Regulation (EU) No 206/2012). Dat getal zal ook op het etiket van de pomp staan. Deze geluidsproductie wordt normaliter gemeten op 1 m afstand van het apparaat. Op 16 meter van het apparaat is de geluidsdruk van 2log(16) * 6 = 24 dB lager. Van die 70 dB is dan nog 46 dB over. Zet je er nu een kleine kast omheen die 11 dB dempt, dan zit je al aan 35 dB op die afstand. Staat de installatie in het open veld op 30 meter afstand van het terras van de buren, dan is zo’n kast in theorie dus afdoende.

  Is dat toch niet voldoende, dan kan je denken aan een zware aarden wal of een harde schutting tussen het apparaat en de buren. Echter, voor iedere meter hoogte van zo’n wal of schutting scheelt het slechts 1,5 dB en die schutting of wal zal lang genoeg moeten zijn.

  #314458

  zwemplezier
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 7

  Aspirant lid

  Ik ben ook slachtoffer van die herrie.
  Aanbellen, nop. Briefje, nop. Al wat ik vroeg was verwarming uitzetten tussen 00.00 en 07.00. Nu ratelt het 24/24.
  M.a.w. het zijn “tokkies”.

  Inmiddels reglementering uitgeplozen. Een zwembad (tijdelijk of permanent) moet op 2m van buren liggen. Hun tobbe is 2m in een tuin van 5m breed, kan dus nooit.
  Volgende week nog één keer aanbellen. Indien terug noppes, dan moet het badje weg.

  Het ergste is het voor die kinderen. Dat zwemplezier stoort me helemaal niet, integendeel.

  #314459

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 13
  Beantwoord : 164

  Zwembadspecialist

  @zwemplezier Als je effectief gevraagd hebt om tussen 00:00 en 07:00 de boel af te zetten en dan NOG doen ze het niet, dan heb je groot gelijk dat je klacht indient.

  #314477

  zwemplezier
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 7

  Aspirant lid

  Tot m’n stomme verbazing hebben ze de pomp uitgezet toen ze bezoek hadden. Had hun bezoek last van het geluid?
  Bezoek weg, pomp weer aan.
  Nu, +/- 0300, staat de pomp weer te loeien. Ik word er gierend gek van.

  Ik ga vandaag (met lood in de schoenen) nog eens vriendelijk proberen te praten. Maar de kans bestaat dat ik een schoen naar m’n kop krijg.
  En, indien noppes, vandeweek politie blauwe lijn bellen, en/of klacht ruimtelijke ordening.

  Geheid zet dat verhoudingen op scherp… Zie er erg tegenop…

  #314480

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 13
  Beantwoord : 164

  Zwembadspecialist

  @zwemplezier, hun onwil is zeer duidelijk.

  Oplossing eenvoudig : indien volgende nacht weer zelfde verhaal om 1u s’nachts? Politie bellen en “PV van vaststelling” laten opstellen.

  #314678

  zwemplezier
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 7

  Aspirant lid

  Spijtig, de man begint te provoceren. Hoewel vandeweek en komende week nauwelijks zwemweer staat het ding, m.u.v. 3 korte momenten, te loeien.
  Op bol.com staat een weinig fraaie review (duratech hot splash).
  Ik wilde zelf eens, als buur, zo’n review plaatsen, maar las de voorwaarden. Ik zou aansprakelijk gesteld kunnen worden als je een verkoper met een claim opzadelt. Durf ik dus niet.

  Ik heb inmiddels een afspraak met stadsdienst burenbemiddeling, de zachtste oplossing. Als dat niet helpt, tja…

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.