Harmosol sturing

Forums Verwarming Harmosol sturing

Dit onderwerp bevat 12 reacties, heeft 7 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Rudy Peemans 7 jaren, 6 maanden geleden.

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
Koop eenvoudig uw zwembad

Temperatuursregelingen zonnepanelen - doe het zelf


 • Auteur
  Berichten
 • #250725

  henk-too
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 2

  Aspirant lid

  Wie heeft er ervaring met de temperatuur sturing van Harmosol, in combinatie met een automatische 3-weg kraan? De 3-weg kraan wordt gebruikt voor het in- of af schakelen van EPDM zonnepanelen. De harmosol bij mij staat ingesteld op een delta temperatuur van 3 graden, dwz als de buitentemperatuur 3 graden hoger is dan het zwembad water, schakelt de harmosol de automatische kraan zodanig dat het water via de zonnepanelen wordt gestuurd. Wordt de buiten temperatuur lager, dan gaat de kraan weer dicht. Bij mij lijkt dit overdag allemaal prima te werken, echter ‘s avonds en ‘s nachts denkt de harmosol nog steeds dat de buitentemperatuur hoger is dan het zwembad water, terwijl het buiten slechts 16-17 gr is, en het water ruim boven de 25gr. De sturing lijkt dus compleet in de war, als de buiten temperatuur echt zakt. Gaarne hukp/ advies!

  #250728

  leopard
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 3
  Beantwoord : 132

  Zwembadspecialist

  Meet jij de buiten temp met deze voeler? Je moet de water temp in de collector (bovenste punt of uitgang) meten. Als het water van de collector warmer is dan de temp v h zwembad, dan gaat us 3 wegkraan draaien. Deze differentieel mag zelfs lager ingesteld worden. Het best is een T stuk te gebruiken met een voelerhuls zodat de voeler daar in past en dan pas heb je de juiste collector temp.

  #250739

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 32
  Beantwoord : 3981

  Zwembad-orakel

  Het T-stuk is aan te raden, vlak aan de uitgang/bovenkant van uw zonnepanelen, maar het kan eventueel ook zonder. Zo doe ik dat nu voorlopig.
  Je steekt gewoon de voeler onder de EPDM aan de uitgang. Iets minder correct, maar werkt ook prima.
  Maar als uw temperatuurmeting niet klopt, is er iets mis met de voeler en/of sturing. Jij meet dus blijkbaar de omgevingstemp. Als die lager is dan het zwembad, moet de sturing sowieso toch sluiten (bypass inschakelen). Als dat niet zo is, is er iets mis.

  • Deze reactie is gewijzigd 8 jaren, 5 maanden geleden door  Sylvester.
  #250741

  henk-too
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 2

  Aspirant lid

  Hallo Leopard,
  Ik heb de kraan en temperatuur sturing geinstalleerd volgens onderstaande link:
  http://www.solarheating.be/harmosol-manual-nl.pdf

  Hierin staat dat je inderdaad op het dak bij de collector de buiten temp moet meten, en vergelijken met de temp van het zwembad sturing VOOR de kraan. Een probleem was de bijgeleverde temperatuur sensoren bij de Harmosol. Er zaten er twee bij elk met een lengte van ons 50cm. Voor het meten van het zwembad water – wat ik inderdaad met zo’n T stuk doe, en bijbehorende PVC hulpstuk om de sensor in te monteren – maar voor de sensor op het dak was dit uiteraard veel te kort. Ik heb de kabel moeten verlengen tot zo’n 12meter. Ik heb geexperimenteerd met diverse kabel soorten, coax, dik, dun, alles, alles het hetzelfde resultaat als in mijn eerste bericht.

  #250742

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 32
  Beantwoord : 3981

  Zwembad-orakel

  Het is goed mogelijk dat het probleem in de verlenging zit. Ik ken de sturing niet, en ik kan het van hieruit niet zien. Straks eens zoeken.
  Het zou kunnen dat je ze niet kan verlengen.
  Heb je bij wijze van test eens geprobeerd om tussen beide sensoren identieke kabel met dezelfde lengte te zetten?

  #250751

  ThomasDG
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 34

  Actief lid

  Waar heb je die sturing gehaald? Enige dat ik online er over kan vinden zijn de installatie manuals… Ik moet nog sturing aanschaffen voor mijn nieuwe matten; denk momenteel zelf iets te bouwen met Arduino en/of Raspberry Pi, maar inspiratie is altijd welkom.

  #250754

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 32
  Beantwoord : 3981

  Zwembad-orakel

  Ik vond ook niks terug op internet over die Harmosol. Raar…
  Hier heb ik het gemaakt met een PLC’tje. Deze ga ik binnenkort vervangen door een Arduino.

  #250763

  ThomasDG
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 34

  Actief lid

  Ik vond de digisol of solax gewoon duur voor wat dat maar kan. Ik ken niets van electronica, maar heb enkele startersetjes besteld voor arduino en rasp pi. Kan ik eindelijk eens wat bijleren over die dingen…

  Zou er dan ook een ORP en PH sonde willen bij schuiven (ev via phidgets) zodat ik die dingen ook remote kan opvolgen. Ook het solardeck en mijn terras-zonnescherm etc zou ik willen kunnen bedienen, dan moet ik niet in garage gaan om zwembad te openen/sluiten maar gewoon via kleine app die ik dan schrijf voor mijn iPhone.

  #250892

  henk-too
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 2

  Aspirant lid

  De Harmosol heb ik gehaald bij Rudy van http://www.zwembad.eu. Er is op Internet inderdaad niks te vinden; ook Rudy reageert niet op vragen over de sturing zelf. Ik heb inmiddels een temp sonde aangeschaft met een lange kabel lengte. Opnieuw hetzelfde resultaat. De sturing werkt nog steeds niet goed. In de manual staat inderdaad dat ik de buiten temp moet meten, en niet het zwembad water bij de collector, of tegen de collector aan. Gisteravond opnieuw hetzelfde probleem: het weer was lekker warm; overdag lijkt alles goed te werken; de kraan stuurt het water via de collector om het zwembad te verwarmen; echter ‘s avonds als de temp daalt naar 25gr (het water was inmiddels 31 gr !), gaat de kraan niet dicht.
  @sylvester: nee , ik heb nog het nog niet geprobeerd om dezelfde kabel lengte te gebruiken voor temp zwembad water en buiten temperatuur te meten.

  Ik ben echter wel benieuwd hoe jullie het oplossen? Hoe meet je de temp bij de collector? Meestal ligt dan ding toch meeeters van de sturing, dus je hebt een temp sonde nodig met een kabel lengte van verscheidene meters, terwijl het zwembad water meten eenvoudiger vai een T-stuk gaat.

  In mijn geval zou een andere oorzaak kunnen zijn dat de sturing de buiten temp wel goed meet, maar misschien het zwembad water niet. Ik gebruik hiervoor zo’n T-stuk met een temp sonde die in een bijpassend huls zit van PVC. Is dit nauwkeurig. Moet die sonde niet IN het water steken Nu zit ie in die plastic huls, en ik weet niet goed hoe nauwkeurig temp meten via een PVC huls gaat..

  #250894

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 32
  Beantwoord : 3981

  Zwembad-orakel

  Hoe wij dat oplossen? Ik ken die sturing niet, dus ik weet niet hoe die sondes werken.
  Ik heb er zelf eentje gemaakt. De temperatuur sondes zijn volgens het current-loop principe gemaakt. Simpel gezegd kan je hiermee zonder problemen grote afstanden overbruggen, zonder dat er afwijking op de meting zit. De lengte en dikte van de kabel veranderen niets aan de meting.

  Het meten van de temperatuur doe je goed. In principe zouden dat metalen hulzen moeten zijn, die geleiden de warmte iets beter. Maar die zijn redelijk duur.
  Hij zit in principe in het water, dus de meting zal wel min of meer goed zijn.

  Het probleem moet ergens anders zitten.

  #253650

  wouterk
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 23
  Beantwoord : 154

  Zwembadspecialist

  @henk-too heb je het ondertussen aan het werk gekregen?

  #254086

  svdh
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 19

  Aspirant lid

  Heb je al eens getest om de temperatuursensor die normaal op de zonnepanelen ligt zonder verlenging aan te sluiten, dus door eerst de temperatuur te meten aan de regeling zelf (met dus een korte kabel) ?
  Dan kan je al testen of de sturing wel juist werkt (eventueel de sensor afkoelen met wat water en ijs)

  Het kan zijn dat je door de lange afstand storingenkrijgt waardoor de meeting niet meer correct werkt, dat hangt er vanaf hoe de regeling de weerstand gebruikt.

  (Ik heb bij mij de storingen moeten onderdrukken door snelle stoorpieken te onderdrukken met een condensator)

  Er ligt hier al een tijdje een raspberry Pi klaar om mijn sturing te herbouwen, hier kan je digitale sensoren op gebruiken (One wire protocol: DS18B20) en die werken perfect, ook achter een kabel van 20 tot 30m (zelf getest) (op een Arduino kan dit ook)

  Ik heb deze sensoren klaar liggen: http://www.adafruit.com/products/381 goedkoop, op een paar dagen waren ze geleverd, als ik er 8 tegelijk aansluit geven ze alle 8 exact dezelfde temperatuur weer (12 bit resolutie – dus in theorie tot op 0.06 graden nauwkeurig)

  #254087

  Rudy Peemans
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 19

  Aspirant lid

  Hallo?

  u kan best contact opnemen met aftersales@zwembad.eu. De harmosol zal worden nagekeken en indien nodig, verwisseld.

  mvg, Rudy

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.