Kalk op lamellen en tegen randen/skimmers

Forums Onderhoud Kalk op lamellen en tegen randen/skimmers

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Marie 4 jaren, 6 maanden geleden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #310126

  lapino
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 25
  Beantwoord : 61

  Actief lid

  We hebben sinds enkele weken ons zwembad in gebruik genomen, en naast de initiële problemen van alles te leren kennen en die filter goed te kunnen bedienen, zit ik nu vooral met een vraag rond kalk. Ik woon in een regio waar héél veel kalk in water zit, en we zijn er nog niet toe gekomen om een waterontkalker te plaatsen (komt binnenkort wel denk ik).

  Ik heb nu gemerkt dat ons gloednieuw zwembad (polyester wit) al behoorlijk wat te lijden heeft van kalk, althans dat denk ik toch. De waterlijn (die logischerwijs een beetje schommelt) is heel lastig proper te krijgen omdat dit een kalkrand is die zich al heeft vastgezet en ook op de lamellen – zeker tussen de lamellen op de randjes – is heel duidelijk kalk zichtbaar en voelbaar. Moet het er echt afkrabben met mijn nagels om dat los te krijgen, wat natuurlijk niet te doen is voor een volledig rolluik.

  Los van een waterontkalker te plaatsen (die sowieso probleem niet oplost van water dat al in zwembad zit), is er daarvoor een goed product zodat die kalk zich minder snel gaat vastzetten. Ik heb eens opgezocht en zie wel produchten zoals “metal magic” en “rolluik ontkalker” (starline), die dit zouden moeten oplossen. Maar is dit inderdaad de goede manier om te zien dat dit niet verergert?

  Ik wil dit vooral zoveel mogelijk vermijden omdat ik ervanuit ga dat zeker op een polyester kuip delen die ‘ruw’ zijn door kalkafzetting ook sneller gaan verkleuren of vuil gaan vasthouden. Het is niet voor niks dat ze die kuipen zo glad maken hé.

  Graag jullie advies (heb dit uiteraard ook al gevraagd aan leverancier, maar nog geen antwoord, en 2nd opinie kan nooit kwaad).

  #310132

  EllenD
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 117

  Zwembadspecialist

  Metal magic werk zeer goed, volg wel nauwgelet de instructies op!
  Voor de verkalkte waterlijn is borklergel van HTH heel efficiënt 🙂

  PS: kalk zet zich makkelijk af bij een te hoge pH…

  #310134

  lapino
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 25
  Beantwoord : 61

  Actief lid

  Zou me verwonderen dat Ph te hoog is, wordt volledig automatisch geregeld (staat nu op 7.3 denk ik). Gaat die metal magic ook de reeds afgezette kalk aan rand en op lamellen ook verwijderen zonder schrobben?

  Bijkomende vraag, zou het aan te raden zijn om een waterverzachter te plaatsen?

  #310136

  lapino
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 25
  Beantwoord : 61

  Actief lid

  Nog even aanvullen; ons systeem dat automatisch regelt staat ingesteld op 7.2 (net eens nagekeken), maar daaronder staat een waarde van 7.7Ph. Vermoed dat dit onderste getal de huidige waarde is. Ben er niet zeker van maar vermoed van wel.

  #310214

  Marie
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 8
  Beantwoord : 14

  Aspirant lid

  Bij ons net het zelfde probleem… Heb net metal magic in het water gedaan. Let wel de PH moet op 7,5 staan.

  Blijkbaar kun je dit voorkomen door een overwinteringsvloeistof in het water te doen. Heb ik mij net laten vertellen bij Poolservice in Sint-Martens-Latem.

  Bij ons ook bad van Becaus en bij het winterklaar maken wordt enkel Chloor in het water gedaan.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.