lagewand afzuiging

Forums Zwembaden lagewand afzuiging

Dit onderwerp bevat 7 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  hjk1972 7 maanden, 1 week geleden.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #317134

  hjk1972
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 3
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Dit voorjaar gaat het dan toch echt beginnen. We gaan beginnen met ons zwembad 8x4x1,5 met holle betonstenen 29x19x19. In het zwembad komt een 65cm brede nis (over de volle breedte) bestemd het rolluik. Hiervoor wordt er een muur gemetseld welke net onder water zich bevind. De skimmers bevinden zich aan de (korte) nis kant en de (4) inspuiters er tegenover.

  Nu hebben we wat verschillende adviezen gekregen. Met name over de bodemput. Deze willen we dus niet doen, maar een lage wand afzuiging

  Nu is is mijn vraag:
  1. Ik neem aan, dat er dan 1 in moet komen in de (nis) muur richting het zwembad en 1 in de nis zelf. Hoe leg je de leidingen dan? loopt er dan gewoon een leiding zichtbaar door de nis?
  2. De 1 adviseert een normale beton doorvoor, met een roostertje, en de ander adviseert toch echt een bodemput model maar dan in de wand gemetseld.

  Hebben jullie nog tips? ervaringen of bevindingen?

  #317136

  jurgeng
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 10

  Aspirant lid

  Beste,

  Hier hebben wij 1 bodemput in het midden van het zwembad, in de rolluikbak ook 1 in t midden ervan.Informeer u goed voor de breedte van de nis voor het rolluik wij moesten 78-80cm voorzien.
  De nis word ook meestal niet zo diep hier is ze 40cm opgevuld met resterende blokken en een laagje beton.

  Mvgr Jurgen

  #317137

  hjk1972
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 3
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Bedankt Jurgen, voor je antwoord.

  1. Voor een zwembad van 8×4, was een nis van 65cm breed voldoende. Dit is ons door de leverancier die het gaat leveren en installeren, bevestigd dus ik neem aan dat dan goed is 🙂
  2. Wat betreft je bodemput, je geeft aan in het midden van het zwembad. Bedoel je daarmee op de bodem? of in de wand? Bodem is juist iets wat we niet willen. We willen ze juist in de wand.

  Zijn er andere mensen, die dus een bodemput hebben gebruikt in de wand van het zwembad en in de nis? en waar dan precies geplaatst hebben?

  #317138

  John5
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 4
  Beantwoord : 79

  Actief lid

  Hallo,

  Ik heb bad gebouwd met zelfde afmetingen als jou ongeveer 2j geleden met stepoc.

  65cm vind ik toch ook krap voor de nis hoor.. ik zou toch wat speling houden voor de rol als er iets misgaat met afrollen en ook voor diegene die daar de polyester of liner gaat inlassen, moeilijk in zon krappe ruimte. Ik heb 75cm aangehouden.

  Ik heb een lage aanzuig in de lange wand op 2/3 van het bad, erboven heb ik stofzuigeraansluiting voorzien.

  In de rolnis heb ik onder de flens van de rolluik ook een lage aanvoer. Dit zou ik niet opnieuw zo doen als ik zie wat stof er zich verzamelt op de bodem. Ik zou de buis door de muur steken en achteraf in de nis een verhoogde bodem gieten in beton of chape met een bodemput. Eventueel zou ik zelfs in verval chappen naar die put.

  #317139

  hjk1972
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 3
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Hallo John,

  die extra 10cm in de nis-ruimte neem ik mee als tip! Dank je wel, wordt gewaardeerd!
  Mag ik vragen hoe dik jou nismuur is? Wij wilden dit gewoon met dezelfde blokken doen van 29x19x19. Dus 19cm dik.

  Ik begrijp dus goed uit je verhaal, dat als je het opnieuw zou doen, gewoon de bodem in de nis iets te verhogen, met daarin in de midden een bodemput. En dan van links en rechts, de bodem er schuin naar toe te laten lopen. Helemaal geen gek idee! Op die manier een bodemput plaatsen is dan ook wat simpeler en niet zo risicovol…
  Ik ga dit meenemen.

  Dan kan ik alsnog een lagewand afzuiging in het midden van nismuur doen, voor het zwemgedeelte zelf en de buis van deze afzuiging loopt dan door het verhoogde gedeelte van de nis…
  stof om over na te denken! Dank je wel..

  #317143

  jurgeng
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 10

  Aspirant lid

  Hallo,

  Wij hebben deze in de bodem voorzien ons bad is 3,6 x 8,0 maar door de rolluik is de lengte 7m geworden de tussenmuur hebben wij gewoon in dezelfde volle betonblokken gemaakt 39/19/19. nis grootte 78 cm.

  door de bodemput in de vloer te voorzien gaat er ook wat vuil mee naar de filter wat op de bodem valt.

  #317145

  funny-pool bvba
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 17
  Beantwoord : 1303

  Zwembadexpert

  Ik plaats altijd een bodemaanzuiging in de rolluiknis in het midden van de nis, maar net boven de vloer dus niet in de bodem , ook voorzie ik een bodemaanzuiging tussen de inspuiters net boven de bodem .
  zo kan je steeds de rolluiknis apart van het zwembad leegpompen voor een eventuele herstelling of schoonmaak van de nis ,het water wordt op die manier ook steeds gefilterd ( kranen van de bodem Half open ) en als de nis dus iets breder is, is het voor het onderhoud altijd iets gemakkelijker , ik voorzie een strandbank van 1 m , we verlengen het bad dan ook met 1 meter , en heb je een mooi lig /zit gedeelte .

  bij een bodem aanzuiging in het midden van je bad op de bodem , vind ik het persoonlijk niet mooi en dat vuil dat op de bodem naar binnen wordt gezogen is een fabeltje of verkeerde gedachte , als het vuil in beweging is en dicht bij het rooster komt zal het aangezogen worden , wat er 1 m of verder vandaan ligt blijft mooi liggen , moest dat zo zijn dan moest je niet meer stofzuigen denk ik .

  #317152

  hjk1972
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 3
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Bedankt allemaal voor de ideeën, en input/ervaringen!

  Je zegt: Ik plaats altijd een bodemaanzuiging in de rolluiknis in het midden van de nis, maar net boven de vloer dus niet in de bodem
  Bedoel je dan dat je deze in de muur inbouwt?

  Je zegt: ook voorzie ik een bodemaanzuiging tussen de inspuiters net boven de bodem
  Deze probeer ik te visualiseren, maar dat lukt me niet. 😉 Heb jij dan inspuiters IN de nis?
  Of heb je het over andere inspuiters?

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.