langwerkend Chloor doet CL-waarde sterk stijgen…waarom?

Forums Onderhoud langwerkend Chloor doet CL-waarde sterk stijgen…waarom?

Dit onderwerp bevat 19 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Profielfoto van jev jev 2 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #315270
  Profielfoto van Guy
  Guy
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 4
  Beantwoord : 13

  Aspirant lid

  Hallo iedereen,

  na lang aarzelen heb ik dan een paar weken geleden ons intex rond zwembad opgesteld (4,57 x 1 m) en gevuld met leidingwater. (+/- 12 water er in)

  Ik heb twee producten.. de langwerkende chloor met grote tabletten ( waarbij op de doos staat 1 tablet per 30m3 water. En een emmer snelwerkende grote chloortabletten voor chloorshock.
  (op die emmer staat niet echt hoeveel gram je moet toevoegen .. en hoeveel alles dan zou stijgen.. enkel over 5 tabletten per 15m3 voor shock behandeling)

  Dus..Na een eerste chloorshock behandeling om de chloorwaardes omhoog te brengen zat ik op CL:2,65 en pH 7,41.

  Ik dacht dat éénmaal de chloor op peil stond (tssn de 1 en de 2 ppm) er een langwerkend chloortablet in de skimmer mocht om de waardes op peil te houden… en dat dan alles langzaam aan zou opgenomen worden

  Als ik nu ’s nachts met het bad laat filteren.. met een chloortablet in de skimmer en een noppenfolie bovenop het water… dan meet ik de ochtend ernaa een Chloorwaarde van 5,26.

  Daarna geprobeerd om een nacht zonder chloor in skimmer en dan zakt de waarde naar 3,88.

  Een paar dagen hetzelfde nog eens geprobeerd en toen had ik de chloor laten zakken (door ’s nachts enkele te filteren) naar 2,97… maar daarna ging hij weer naar 3,63 door het langwerkend chloor te gebruiken. pH: 7,65

  Ik dacht (wss verkeerd) dat het grote langwerkend chloor enkel was om de chloorwaarde op peil te houden… maar bij mij schieten die waardes dan telkens de lucht in.

  Wat zou ik verkeerd aanpakken? Is die langwerkende chloor in de skimmer geen goed idee dan?

  Tabletten zijn van EUR-O-TAB. Metingen met digitale meter met tabletjes van POOLLAB.

  Het lijkt misschien echt een beginnersvraag.. maar ik weet niet goed wat te doen…

  Super bedankt al voor jullie reacties

  #315320
  Profielfoto van Guy
  Guy
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 4
  Beantwoord : 13

  Aspirant lid

  Heeft er misschien iemand een ideetje?

  #315324
  Profielfoto van jev
  jev
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 5
  Beantwoord : 53

  Actief lid

  Die 200 grams tabletten zijn bedoeld voor zwembaden van 30m3 of groter. Daardoor wordt er te veel chloor afgegeven in relatief korte tijd. Je kan ook kleine tabletten krijgen van 20g, dat zal wellicht meer geschikt zijn voor een dergelijk klein bad.

  Wat is het debiet van de pomp die je nu gebruikt? En staat die op vol vermogen te pompen?

  #315327
  Profielfoto van Guy
  Guy
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 4
  Beantwoord : 13

  Aspirant lid

  Al bedankt om mee te denken over een verklaring:

  Ik dacht dat dat bij de tabletten in de omschrijving 90/20 of 90/200.. de waarde 90 iets verteld over het actieve chloor gehalte ( in dit geval telkens 90% actieve chloor).

  In een omschrijving staat: “1 tablet 90/20 verhoogt 10 m3 water met 1.1 ppm.” dus ik naam dat dit is wanneer het volledig opgelost is?

  Zou het formaat van tabletten dan iets uitmaken? Of is de denkwijze dat als de kleine volledig opgelost is dat de waarde dan met 1,1 ppm omhoog is.. en dan terug moet gemeten worden…terwijl de grote chloor blijft afgeven. Een stijging van 2.65 naar 5.26 is wel super veel…

  Momenteel staat er nog een gewone filterpomp op met een debiet van 3.407 l/h.

  Bedoeling is wel om op korte termijn een zandfilterpomp te kopen met een debiet van 8m3/h. Ik weet nog niet of ik er nu fijn filterglas moet in doen of zand.

  #315360
  Profielfoto van jev
  jev
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 5
  Beantwoord : 53

  Actief lid

  Je hebt naar mijn idee gewoon een te hoog chloorafgifte. Te veel product per uur.

  Een groter tablet heeft ook een groter oppervlak dan een kleiner tablet en daardoor wordt er meer product per tijdseenheid afgegeven dan bij een kleiner tablet.

  Een groter debiet zal meer water langs het tablet trekken met nog eens meer afgifte. Een grotere pomp dan wat je nu hebt lijkt mij niet nodig en zal het probleem eerder verergeren. Je huidige pomp pompt het hele bad rond in een kleine 4 uur, meer hoeft echt niet. Ter vergelijking: ik heb een 45 kuub bad (rechthoekig, 4 x 8 x 1,40) met een pomp van 13 kuub/uur en dat werkt prima met die 200g tabletten.

  Als je het tablet in een chloordrijver legt ipv direct in de skimmer zal dat de afgifte ook afnemen. Wellicht is dat een optie?

  #315361
  Profielfoto van Sylvester
  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3605

  Zwembad-orakel

  Aan Guy, je zegt toch zelf dat je zwembad 12m3 is. Die tabletten zijn voor zwembaden vanaf 30m3.
  Dus je zal inderdaad een chloordrijver moeten gebruiken zoals jev zegt, en dan liefst nog een regelbare.

  #315418
  Profielfoto van Guy
  Guy
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 4
  Beantwoord : 13

  Aspirant lid

  Ik begrijp de redenering wel dat een groot chloortablet meer oppervlakte heeft om Chloor mee af te geven.
  Ik probeer een beetje het werkingsprincipe onder de knie te krijgen.. om aan te voelen hoe het water reageert op de tabletten enz.. Dus het is dus dat de tabletten veel te veel chloor afgeven.. en elke keer een beetje een chloorshock geven/gaven als ze in de skimmer lagen… ppm kon wel stijgen van 2 naar 5 daardoor gedurende een nacht.
  Als ik overdag niets toevoeg dan zakken die waardes wel.. dus ik weet niet of het zo veel kwaad kan om gedurende de nacht hoger te zitten? Is dat ter voorkoming van de algen dan weer beter? Wat denken jullie

  Maar ik lees toch oog dikwijls dat er meerdere kleine tabletten in de skimmer/Chloordrijver mogen gedaan worden. Komt dat dan niet op hetzelfde neer… veel kleintjes maken één groot?

  Ik heb één volledig tablet in de chloordrijver gelegd.. met de regelbare stand op één opening.. dan nog stijgt de waarde toch nog redelijk hard (met 1 tot 1,5 ppm)… gedurende de nacht met een afgedekt zwembad.

  #315431
  Profielfoto van Sylvester
  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3605

  Zwembad-orakel

  Er zijn soorten blokken hè. Sommigen lossen te snel op of zijn van slechte kwaliteit. Probeer eens een ander merk?
  Anderzijds, het werken met chloortabletten is altijd een probleem. Je kan je zwembad nooit op een bepaald niveau houden. Om te vermijden dat de chloor plots te laag gaat, ben je genoodzaakt om het niveau toch altijd iets hoger te houden.

  #315445
  Profielfoto van jev
  jev
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 5
  Beantwoord : 53

  Actief lid

  Ik heb nooit gemeten wat het chloor in mijn zwembad doet gedurende de nacht. Overdag, als de zon er op staat te schijnen, dan zal je wel een aardige val in de chloorwaardes kunnen verwachten. Als je het bad dan ’s nachts afdekt zal het wel toenemen ja. Ik sta niet te kijken van die 1 tot 1,5 ppm verschil, daar moet je niet wakker van liggen.

  Maar als die schommelingen te groot zijn zou je ook eens de alkaliniteit van het bad moeten checken. als de TA te laag is (< 60 ppm) reageren pH en CL erg snel. Meten is weten, maar dan moet je wel weten wat je meet. Dus minimaal TA, pH en CL (en dan liefst vrij chloor zowel als gebonden chloor).

  Sylvester stelt heel stellig dat chloortabletten “altijd een probleem” vormen. Ik ben het daar niet mee eens. De tabletten die ik gebruik werken prima in mijn bad. Nooit problemen mee. Gewoon goed in de gaten houden wanneer ze op zijn en dan een nieuwe in de skimmer. Bij veelvuldig gebruik van het bad gaan ze sneller op dan als er minder gezwommen wordt, kwestie van controleren. Dagelijks rondje bij mooi weer: bladeren verwijderen van het dek, bad open, pH en chloor meten, aanvullen indien nodig, drijvende rommel verwijderen. Af en toe skimmers en het pompfilter legen en backwash.

  #315448
  Profielfoto van Sylvester
  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3605

  Zwembad-orakel

  Ik denk dat je mij niet begrijpt. Ik geef aan dat het onmogelijk is om een chloorwaarde stabiel te houden, maar niet dat je groen water krijgt of andere problemen.
  De TS geeft aan dat zijn waarde van de chloor schommelt. Als je blokken gebruikt, zal je toch altijd met lichte schommelingen moeten tevreden zijn. Je kan dat nooit stabiel houden.
  Probeer het maar eens de ganse dag op 2 ppm te houden.
  Bij de ene schommelt het een paar tiendes, bij de andere een paar ppm.
  Tevens hangt het af van de inzet van de eigenaar. Als je regelmatig gaat kijken, valt dat mee. Maar als je het af en toe vergeet of verwaarloost, zijn er grotere schommelingen.
  Wil je het heel stabiel, dan moet je werken met doseersystemen.

  #315453
  Profielfoto van jev
  jev
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 5
  Beantwoord : 53

  Actief lid

  Het is m.i. geen enkel probleem als de hoeveelheid chloor een beetje schommelt. “Men” roept altijd dat het aandeel vrij chloor in buitenbaden tussen de 2,0 en 2,5 zou moeten zitten. Dat is een behoorlijke bandbreedte waar je met de standaard tabletten normaliter prima tussen kan blijven zonder dat je als een fanaticus x-tig keer per dag hoeft te meten. En wat mij betreft is die bandbreedte over een hele dag nog best wel wat groter. Ik vind het acceptabel als dat ’s ochtends 3 ppm is en ’s avonds nog maar 1,7 ppm. Zeker als het de volgende ochtend al weer boven de 2,5 zit. Dat is veel, maar hoeft geen probleem te zijn.

  Een doseersysteem in een Intex opbouwbad van 12 kuub vind ik wat overdone eigenlijk. Gewoon een kleinere tablet moet voldoen. Ik zou deze doen: https://www.zwembadgigant.nl/chloor-en-ph-waarde/interline-chloortabletten-long90-20gram25kg.

  Daar staat ook een doseerschema genoemd: 5 20-gram tabletten per 5 dagen. Daar kan je dan nog een beetje aan finetunen: bij veel zon en open water een tabletje extra, bij wat slechter weer kan d’r wel eentje minder. Zo’n 25kg pot gaat zo een seizoen mee schat ik in (laten we zeggen 5 tabletten per week = 1 kg per week, 20 tot 25 weken moet haalbaar zijn).

  Een en ander vereist wel een beetje effort van de eigenaar ja, dat klopt. Ik test bij mooi weer als er veel gezwommen wordt dagelijks, in de weekends meestal overdag, door de week noodgedwongen ’s avonds en om de dag of zo (maar dan wordt er ook niet veel gezwommen). De praktijk leert dat er nauwelijks bijgestuurd hoeft te worden. Gewoon iedere paar dagen even controleren of er nog wat chloortablet in de skimmer zit en een nieuwe tablet er in als’ie bijna op is. Je moet ’t alleen niet vergeten of een keertje overslaan…

  #315458
  Profielfoto van Sylvester
  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3605

  Zwembad-orakel

  Ik wil nogmaals even verduidelijken dat Guy schommelende waarden had en dat ik daarop heb geantwoord dat je met chloorblokken geen nette stabiele waarde kan houden. Er is inderdaad een bandbreedte zoals je zegt.
  Maar bij sommige blokken gaat de waarde toch hierbuiten, gewoon omdat die te snel oplossen.
  En dat bedoel ik met : ‘altijd problemen met blokken’.
  Voor de rest is dat geen probleem als je daarmee kan leven. Neemt niet weg dat die blokken toch een goeie oplossing is.
  Een doseersysteem is voor een klein bad wat overdreven, alhoewel voor een 12m3 bad dit ook nog wel kan, vind ik.
  Misschien met het oog op een groter bad?

  Zo test ik zelden, omdat ik weet dat mijn water heel stabiel is vanwege het doseersysteem.
  Het enige dat ik doe is af en toe een bus chloor vervangen en de stofzuiger van tijd tot tijd eens erin zetten.

  #315464
  Profielfoto van jev
  jev
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 5
  Beantwoord : 53

  Actief lid

  En dat bedoel ik met : ‘altijd problemen met blokken’.

  Dat heb je nou wel duidelijk gemaakt Sylvester, maar daar schiet Guy niets mee op. Ik ga die discussie niet aan omdat niemand daar bij gebaat is.

  Feit is dat Guy met een te grote variatie te maken heeft die m.i. komt doordat de productafgifte te hoog ligt. Chloorconcentraties van ruim boven de 5 ppm zijn niet gezond. Dáár kunnen we Guy beter mee helpen (als hij niet al lang afgehaakt is tenminste).

  Ik heb één volledig tablet in de chloordrijver gelegd.. met de regelbare stand op één opening.. dan nog stijgt de waarde toch nog redelijk hard (met 1 tot 1,5 ppm)… gedurende de nacht met een afgedekt zwembad.

  Een groot tablet of toch maar een klein? Wat gebeurt er als je een groot tablet in vieren snijdt en dan een kwart tablet in die drijver gooit? Ik voorspel een lagere stijging van de chloorconcentratie.

  Het afbreken van chloor gebeurt met name overdag, onder invloed van zonlicht (UV). Een “langwerkend chloor” (90/20 of 90/200) bevat een stabilisator die er voor zorgt dat het zonlicht het chloor minder snel afbreekt (dat is het verschil met een “chloorshock” (meestal 70/20 of 70/G, waarbij die G staat voor “Granulaat”). Het effect van een chloorshock is dan ook dat je er de chloorconcentratie kort flink mee omhoog gooit (tot wel 10 ppm aan toe!) maar dat die ook weer snel af breekt.

  Kortom, die chloorshock tabletten laat je voorlopig even lekker in de opslag liggen maar schaf 90/20 tabletten aan. Haal alle tabletten voorlopig even uit het water en wacht tot de chloorconcentratie afgenomen is naar rond de 2 ppm. Dan gooi je 3 of 4 90/20 tabletten in de drijver. Blijf testen, voorlopig even iedere dag: Alkaliniteit (“TA”), pH en chloorconcentraties (zowel het aandeel vrije chloor als gebonden chloor*). Schrijven is blijven, dus houdt even een logboekje bij (dan weet je wat er gebeurd is).

  Als je ’s ochtends zowel als ’s avonds op vaste tijdstippen noteert zie je hoe snel het chloor overdag afbreekt onder invloed van de zon. Heb je zonnepanelen? Noteer dan ook de opbrengst van die panelen op de tijden dat het bad open ligt – dat is een maat voor de hoeveelheid zon die er die dag was. Noteer ook de tijd dat het bad afgedekt is (of juist open ;-)).

  Zo speel je er mee tot je die levels wel onder controle hebt.

  Aanbevolen waardes:
  TA tussen de 120 en 150 mg/l. Te laag maakt de boel instabiel
  pH tussen 7.2 en 7.6. Daar buiten neemt het desinfecterende vermogen van chloor af
  Vrij chloor tussen 1 en 3 ppm
  Gebonden chloor zo laag mogelijk (maar i.i.g. < 1 ppm). Te veel? Chloorshock “verbrandt” gebonden chloor ( = noodmaatregel).

  *): veel meters zijn alleen in staat om vrij chloor en totaal chloor te meten. Gebonden chloor is simpelweg totaal chloor – vrij chloor. Als je zo’n testsetje van lovibond gebruikt: DPD1 is voor vrij chloor, DPD3 meet totaal chloor.

  #315466
  Profielfoto van Sylvester
  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3605

  Zwembad-orakel

  Ik bedoel het niet verkeerd hoor. Maar ik zeg toch ongeveer hetzelfde?!
  Ik zei toch ook dat het aan de chloorblokken ligt.
  P

  #315472
  Profielfoto van Guy
  Guy
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 4
  Beantwoord : 13

  Aspirant lid

  Alvast bedankt voor jullie input.

  Het was niet mijn bedoeling om tussen jullie onderling een discussie te starten ivm het gebruik van chloorblokken. sorry daarvoor. Er zijn waarschijnlijk verschillende meningen ifv ieders ervaring.

  Ik zal op jullie advies dus voorlopig nog even verdergaan met testen en zien waar ik uitkomt. Vooral eens in de ochtend testen.. en in de avond om te zien hoe het chloorverloop is geweest.

  Ik heb eens vanochtend eens kwartje van die grote blokken in de skimmer gelegd om te zien wat de afgifte dan is. De chloorwaarde stond net aan de bovengrens.. en met deze temperaturen zou het anders mss wel een snel kunnen zakken. Ik heb weet iets te veel schrik dat de chloorwaard gedurende de dag naar de ondergrens gaat gaan met groen water tot gevolg.
  Ik zit voorlopig ook nog maar met een patroonfilter.

  Ik ga daarna op zoek naar de 90/20 tabletten want in de zwembadwinkel in de buurt verkopen ze enkel de 200 variant.

  De alkaliniteit stond heel hoog eerder 400 maar een zwembadbouwer in de buurt wist me te zeggen dat een lage waarde moest aangepast worden maar een te hoge minder een probleem was.

  pH stond op 7,6.. maar ook hier liever aan de bovengrens dan aan de ondergrens (dacht ik dan)

  Ik zag een advertentie voor een watertester die alles meet en aangaf hoeveel er moest toegevoegd worden. Maar ik neem aan dat dit het thema over blokken chloor niet oplost. vermits de afgifte te onbetrouwbaar is wss.

  https://www.pooltopper.nl/product/9740/300/zwembadwater-chemicalien/zwembad-tester/astral-blueconnect-slimme-watertester.html

  Ik weet nog niet of ik ga voor de automatische dosering op dit moment… prijs en installatie schrikt me wat af. En daar is dan ook weer zoveel keuze in.

  http://www.zwembad.eu/waterbehandeling/automatische-dosering/automatische-doseertoestellen

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.