Lek in zwembad opsporen

Forums Onderhoud Lek in zwembad opsporen

Dit onderwerp bevat 11 reacties, heeft 7 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  hanziboy 7 maanden, 1 week geleden.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #313757

  Zwembadamateur
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 4

  Aspirant lid

  Hallo, ik zit vermoedelijk met een stevige lek in mijn ingegraven zwembad. Even de situatie schetsen:
  – volume zwembad: 20 m³, oppervlak 15 m²
  – Pomp bevindt zich ongeveer 2 meter hoger dan waterlijn.
  – 1 skimmer, 1 bodemaanzuiging + 2 spuitkoppen.

  Het volgende doet zich voor:
  – zonder water in de leidingen: geen verlies aan water
  – met water in leidingen (maar pomp niet in werking): water daalt (langzaam) tot beneden skimmer (periode van enkele weken)
  – pomp aan, enkel aanzuiging via skimmer: luchtbellen komen uit skimmer; in aanvoer naar pomp merk je dat het debiet beperkt is; water daalt mogelijks, maar alleszins traag (zeer kleine verschillen op 3 dagen tijd)
  – pomp aan, aanzuiging via skimmer en bodemput: geen luchtbellen uit skimmer; aanzuiging aan volledig debiet. Waterpeil zakt 1 cm op 12 uur.
  – pomp aan, aanzuiging enkel via bodemput: zelfde situatie: geen luchtbellen, volledig debiet, waterpeil zakt snel
  – bodem tussen tuinhuis (waar pomp staat) en zwembad (kant skimmer en bodemput) lijkt vochtiger dan in de rest van de tuin.

  Vraag: Ik denk dat het duidelijk is dat ik met een lek zit. Maar waar?
  Welke mogelijkheden blijven over gezien de bovenstaande observaties?
  Gezien het toch wel aanzienlijke verlies aan water. Welke oplossingen zijn er waarschijnlijk mogelijk?

  Alle advies / hulp hartelijk welkom.

  Dank bij voorbaat

  #313760

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3618

  Zwembad-orakel

  Het verhaal klopt niet volledig, het één spreekt het ander tegen.
  Dit terzijde… zou ik het volgende voorstellen.
  Vermits het zichtbaar zakt in stilstand kan je zelf dingen simuleren.
  Ik zou beginnen met leidingen af te sluiten.
  Begin met de inspuiter(s). Sluit deze af in het zwembad en sluit de kraan binnen (als je een kraan in die leiding hebt).
  Als het water dan niet meer zakt zit de lek in de leiding van de insluipers.

  En zo doe je de rest ook tot je het gevonden hebt.

  In principe kan een aanzuigleiding met een kleine lek niet lekken op het moment dat de pomp draait. Je kan er wel lucht in krijgen.

  #313761

  Zwembadamateur
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 4

  Aspirant lid

  Wow, zeer snelle reactie, waarvoor mijn welgemeende dank.
  Uw informatie heeft me aan het werk en aan het denken gezet.

  – Het is inderdaad logisch dat, bij werking van de installatie, waterverlies optreedt na, en niet voor de pomp. Dit verklaart dat er meer water verdwijnt wanneer ze op volle toeren draait (dus niet enkel op het lage debiet dat komt van de skimmer).
  – de lucht in de aanvoerleiding skimmer en het waterverlies zijn dus waarschijnlijk twee afzonderlijke problemen. Makes sense.

  Hiervan vertrekkende heb ik de aanvoercomponenten, na de pomp, opnieuw gecontroleerd. Wat niet opviel bij de lage drukwerking (enkel skimmer), werd nu wel zichtbaar. De aansluitring van de manometer lekt. Aan een debiet dat op het eerste zicht verwaarloosbaar is, maar wel degelijk vloeit en niet druppelt. 10 liter per uur op deze manier lijkt enorm veel, maar anderzijds dan weer niet. Deze haast onzichtbare stroom zou echter ook een aantal andere elementen verklaren: natte grond op de helling onder de installatie en zeer uitgesproken mosgroei.

  Kan op deze manier 100 liter water op een nacht tijd ontsnappen? Laat ons hopen. (aangezien de remedie dan simpel is)
  => Q1: lijkt dit realistisch?

  Voor waterdaling zonder druk, die enkel op lange termijn constateerbaar was, hoop ik daarom te kunnen uitgaan van verdamping.

  Resten volgende problemen:
  – aanzuigen lucht in skimmer-aanvoer: zal ik die kant van de installatie stuk voor stuk, stap voor stap, controleren.
  – aansluitring manometer: de ring werd nochthans meegeleverd in de winkel (weliswaar afzonderlijk van de manometer). Het lijkt dat deze veel te zacht is.
  Q2: Kunnen andere lapmiddelen hier ook helpen? (vb. invetten / lijmen schroefdraad…) Of toch maar op zoek naar een hardere afsluitring?

  #313775

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3618

  Zwembad-orakel

  Meestal wordt die drukmeter waterdicht gemaakt met wat teflon tape.

  Als je 10 liter per uur verliest, kan dat inderdaad 100 liter per nacht of 240 liter per dag zijn. Je kan uitrekenen hoeveel mm je water dan zakt. Verdamping kan niet. Als het is afgedekt zeker niet.
  Er zijn hulpmiddeltjes voor om te ontdekken of het door verdamping is. Elders in dit forum vind je hierover uitleg, met een fles onder water.

  Eén van de topics heb ik teruggevonden :

  Lek in leiding of zwembad

  #313839

  Zwembadamateur
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 4

  Aspirant lid

  Nogmaals erg bedankt voor uw reactie.
  Na de vorige vraag (woensdag) heb ik de installatie uitgezet. Het in de leidingen stond echter water. De pomp stond niet onder druk en er was geen zichtbaar waterverlies aan de bovengrondse leidingen of de manometer.
  Op twee dagen tijd is het water echter tot beneden het niveau van de skimmer gezakt. (enkele centimers extra op slechts 2 dagen tijd)
  Dus, aan het manometerlek zal het wel niet gelegen hebben.
  Gezien het probleem groter is bij hogere druk, maar het aanhoudt ook bij lage druk (zonder pomp circulatie met water in de leiding), bevestigt dit dan verder uw vermoeden dat het probleem zich situeert in de leiding naar de spuitkoppen?

  Indien zo, denk ik dat een analyse van deze leiding om het lek te lokaliseren noodzakelijk zal zijn, zodat ook de gepaste herstellingswijze bepaald kan worden. Heeft u (of iemand anders op dit forum) een aanbeveling mbt wie dat kan uitvoeren in de regio Leuven?

  nogmaals dank bij voorbaat

  #313844

  funny-pool bvba
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 17
  Beantwoord : 1140

  Zwembadexpert

  ik kan de leidingen afpersen , heb daar het nodige materiaal voor .
  alleen weet je dan nog niet precies waar het lek zich bevind , dan zou je met een camera kunnen gaan kijken , probleem is alleen met een camera zie je niet veel als er water inzit ook vanwege de kleine omvang van de leidingen , in leidingen van 120 en meer is het gemakkelijker om te zien zeggen de specialisten ( ik zeg dat niet ) ik heb helaas geen camera

  http://www.funny-pool.be

  #314204

  Assent bvba
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 3
  Beantwoord : 31

  Actief lid

  Cibor in Meerhout en … bellen.
  Wordt in de meeste gevallen zelfs terug betaald door de verzekering.

  #314321

  Gefra
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 33

  Actief lid

  Ik kan je Walter Huys zeer sterk aanbevelen. Woont in Hasselt maar werkt nationaal, zelfs internationaal. Zijn vader en zoon en ze geven je de garantie dat ze het lek vinden. Prijs is een forfaitprijs en dus zonder bijkomende kosten, al moeten ze 5 dagen zoeken! Ik heb 10 dagen geleden een lek door hun laten detecteren en geen moeite is hen teveel, echt niet. Werken zeer professioneel. Lekinzwembad.com
  Met Cibor heb ik ook contact gehad maar duurde enorm lang voor ik enige reactie kreeg. Veel heen en weer gemaild maar zonder actie.
  Succes, want op een lek zit niemand te wachten.

  #314563

  hanziboy
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 16

  Aspirant lid

  Ik heb precies hetzelfde voor gehad vorig jaar en me ook BLAUW gezocht.
  En om je gerust te stellen .. NEE niets spreekt zichzelf tegen.. Alles wat je neerschrijft klopt 100% en was gelijk met mij situatie..

  Ik heb twee geruststellingen voor jou:
  1) Je hebt geen lek in het zwembad zelf
  2) Je hebt ook geen lek via de moeilijk te bereiken bodemaanzuiging..

  Tot hier het goede nieuws 🙂 🙂

  Het lek zit idd in de aanzuigleiding tussen de skimmers en de pomp.
  Als je, net zoals ik, gebruik gemaakt hebt van flexible PVC buizen dan heb je waarschijnlijk te agressief gebruik gemaakt van chloor gedurende de jaren. Dit heeft de leiding vlak na de skimmer aansluitingen verzwakt. Aanzuigleidingen zijn heel sterk om overdruk te houden maar zijn veel zwakker bij onderdruk door de zuigende kracht van de pomp.
  Vergelijk het met een rietje .. blokkeer die met een vinger en blaas.. geen probleem.. Maar zuig.. en het rietje valt makkelijk in elkaar.

  Verklaring van de water verlies:

  Bij NIET gebruik van de leiding, dus niet filteren of aanzuigen via de grondaansluiting.. loopt het water lekker langs het lek in in de leiding naar de grond.
  Als je WEL filtert via de skimmers dan zuig je lucht naar binnen via het lek en kan er dus zo goed als geen water ontsnappen via het lek..
  Beter nog, een fenomeen die je niet vertelde maar waarschijnlijk kan beamen.. Als je een periode niet filtert via de skimmers en je dan plots wil filtert langs de skimmers, dan heb je plots minder aanvoer van lucht en wel even een goed debiet.. Logisch daar je op dat moment het water in de grond terug aan het opzuigen bent langs het lek. Tot het op is en je terug lucht begint te zuigen.

  Waar het lek juist zit is moeilijk te bepalen maar, zoals ik al zei is het waarschijnlijk door verzwakking van de buizen tgv van overdadig en te agressief werken met chloor of andere chemicaliën. Indien dat de oorzaak is van het lek, dan zal de kans heel groot zijn dat dit dicht bij het zwembad vlak na de skimmmer zit.. Ik zou dus daar beginnen.. Ik weet het boordstenen los en zo ..

  Indien je idd gebruik maakt van flexible PVC voor aanzuig, zou ik je willen aanraden om door de zure appel te bijten en die te vervangen door harde PVC buizen.. Dit heb ik dus ook gedaan.

  Ik volg nu ook de chloor en PH waarden nauwkeurig op via de Riiot blue zodat ik onmiddellijk met kleine hoeveelheden chemicaliën kan corrigeren.

  Hopelijk had u hier iets aan. Hou me zeker op de hoogte.

  #314567

  Zwembadamateur
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 4

  Aspirant lid

  Beste zwembadliefhebbers.

  Allereerst wens ik mijn bewondering te uiten voor de wijze waarop heel wat mensen actief op dit forum een bijdrage leveren. Heel constructief, met veel geduld voor de onkunde van amateurs zoals ikzelf. Super.

  Nu vers nieuws mbt deze case. De oorzaak van het waterverlies en de andere symptomen is gevonden. De korte conclusie: laat een zwembad aanleggen door een professional! (de vorige eigenaar van m’n huis heeft dit zelf aangelegd).

  Lange conclusie: (helaas meer aan de hand dan gewoon een lekje):

  1. De leidingen zelf waren van prima kwaliteit
  2. De manometer aan de filter lekte (en gaf een beetje waterverlies)
  3. een leiding in de warmtepomp lekte (waarschijnlijk vorstschade)
  4. druppelverlies aan de connecties dicht bij de pomp
  (Tot nu toe, allemaal aanvaardbaar, maar nu komt het)
  5. De inspuiters zijn gelijkaardig aan het type in deze link: http://www.zwembad.eu/images/spare_parts/1005739.jpg
  Hoe was de aansluiting gebeurd? Niet via een koppeling op de schroefdraad, maar gewoon door de ondergrondse leiding te plooien en in de spuiter te duwen / kloppen.
  Daarenboven liggen de leidingen onder het zwembad (overlangs in het midden). Dus, door het gewicht van het zwembad werd de leiding gedeeltelijk uit de inspuiters getrokken. => spleetjes aan beide inspuiters, waardoor heel wat water ondergronds verdween.
  6. De buitenwanden van het zwembad werden slecht aangevuld met zand / stabilisé… Dat in combinatie met het lekkende water heeft geleid tot
  – grote ondergrondse luchtruimtes onder het zwembad (“grotten”)
  – verzakking terras van meer dan 5 cm aan 1 kant van het zwembad
  – zeer grote drukconcentratie centraal aan de buitenwand, waardoor het zwembad (polyester) sterkt naar binnen plooit.
  7 de skimmer werd met dezelfde professionaliteit aan de leidingen gekoppeld, waardoor een beetje lucht wordt aangezogen.
  8 De bodemput… zo diep hebben we nog niet gegraven.

  Maw, lekdetectie en lekherstelling zijn hier niet van toepassing.

  Wat we nu wel gestart zijn

  – volledig uitgraven zwembad (alle zijden)
  – aanvullen met beton, stabilisé, …
  – nieuwe leidingen (die dus niet meer onder het zwembad lopen)
  – nieuwe aansluitingen
  – nieuwe inspuiters (vorige scheefgetrokken)
  – terras lokaal heraanleggen

  Hopelijk daarna nooit meer miserie. (of toch niet voor lange tijd.)

  #314568

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  Die vorige eigenaar heeft dus eigenlijk een soort van omgekeerde ULTRA drainage gelegd waardoor de volledige zwembad ondergrond stilletjes aan wordt weggespoeld 😳 😳 😳 😳

  Dan mag je, als je het zo leest, haast nog van geluk spreken dat het “maar” dat is, voor ’t zelfde geld was gans je zwembad letterlijk ingestort 😳

  Succes met de werken !

  #314570

  hanziboy
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 16

  Aspirant lid

  Amai , succes, maar als ik je zo bezig hoor, komt het goed voor jaren van waterpret .
  Geen lachtertje iss al die toestanden..Je zou hem bijna dicht gooien .; Maar achteraf als je terug zorgeloos aan het zwemmen bent.. Dan denk je wat een luxe ??? zo zalig..
  Blij dat je erdoor komt !!

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.