Op voorhand groen water voorkomen

Forums Onderhoud Op voorhand groen water voorkomen

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Profielfoto van Jarno Jarno 2 maanden, 1 week geleden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #246189
  Profielfoto van darkzero
  darkzero
  Moderator
  Vragen gesteld : 7
  Beantwoord : 99

  Actief lid

  De volledige uitleg met dank aan Rudy:

  Hieronder geef ik een volledig overzicht van hoe gestructureerd te handelen in geval van groen water :

  1. pH (zie ook dit topic, uitleg pH)

  Om chloortabletten, vloeibare chloor, zoutelectrolyse of ozon correct te gebruiken, is het absoluut noodzakelijk dat de pH van het water correct is ingesteld.

  De pH moet tussen 7,2 en 7,6 liggen.

  Je kan de pH meten met druppeltjes (kleurmeting)
  Met pH stripjes of met een Aquachek (digitale uitlezing)
  Of met foto-meters

  Indien de pH te laag is, moet je per 10 m3 water ongeveer 100 gram pH plus toevoegen om de pH 0.1 te verhogen

  Indien de pH te hoog is, moet je per 10m3 water ongeveer 100 gram pH min toevoegen om de pH 0.1 te verlagen

  Na toevoeging van pH-min of pH-plus moet je minstens 4 uur filtreren vooraleer opnieuw de pH waarde te controleren.

  Via een automatische pH regelaar is het mogelijk om deze stap volledig automatisch te laten verlopen. Er wordt dan vloeibare pH plus (Natriumhydroxide) of pH min (zwavelzuur) in het zwembad gepompt.

  2. Waterbehandeling met Chloortabletten

  Om je water bacteriën en algenvrij te houden, is het nodig dat het chloorgehalte in het zwembad zich tussen 0.6 en 1.5 ppm bevindt. Je kan het Chloorniveau testen druppeltjes (kleurmeting), stripjes of met een Aquachek (digitale uitlezing)

  Indien het chloorniveau onder de 0,6 ppm ligt, moet er chloor worden toegevoegd.

  Je kan dan best Chloorshock toevoegen om het chloorniveau versneld op peil te brengen. Gebruik 20 gram Chloorshock per 10m3 zwembadwater. Na toevoeging van Chloorshock mag je niet onmiddellijk zwemmen, en moet je minstens 4 uur wachten vooraleer het chloorniveau te controleren.

  -Als de PH en het Chloorgehalte goed zijn, moet je het ook goed kunnen houden. Leg daarom om de X dagen een "trage" 200g – Chloortablet in de skimmer of drijver, zelfs al is de bestaande tablet nog niet helemaal opgelost. Indien het chloorgehalte constant te laag is, moet er meer gefiltreerd worden (tabletten lossen te traag op) , of er dienen sneller tabletten in de drijver te worden gelegd.

  Bij temperaturen lager dan 20 graden mag je minder chloor toevoegen en minder filtreren, bij temperaturen hoger dan 28 graden moet je meer filtreren en meer chloor toevoegen.

  – Over het algemeen wordt het afgeraden om chloortabletten in een skimmer te leggen. De skimmer en het skimmermandje zullen door de chloortabletten versneld verouderen.

  – Je kan de chloor in een chloordrijver leggen (opzetzwembaden) of in een chloordoseertoestel voor opzetzwembaden.

  Via een Chloordoseerder kunnen 5-10 tabletten in 1 keer in de chloordoseerder
  worden gelegd. Op de doseerder zelf staat een kraantje waarmee de chloortoevoeging kan worden versneld of vertraagd.

  3 Waterbehandeling met vloeibare chloor

  Via een pomp met regelaar kan geheel automatisch geconcentreerd (15%) vloeibaar javelwater (NaClO) in het zwembad worden gepompt. Javelwater bevat kleine hoeveelheden pH plus (Natriumhydroxyde), en daarom wordt een automatische vloeibare chloordosering vaak gecombineerd met automatische toevoeging van pH min (zwavelzuur).

  Het voordeel van deze werkwijze, is dat u het chloor en pH niveau niet constant moet opvolgen.

  4 Waterbehandeling met Zoutelectrolyse

  Een zoutelectrolyse zet zout (NACl) om in Javelwater (NaClO). Het grote voordeel van zoutelectrolyse is dat de reactieproducten (van de reactie met chloor en onzuiverheden / bacteriën) anders zijn dan bij chloortabletten. Dit heeft als gevolg dat zoutelectrolyse tot minder irritatie en reukhinder leiden.

  Bij zoutelectrolyse breng je eenmalig het zoutgehalte in het water op ongeveer 0.2- 0.5% (de precieze waarde hangt af van apparaat). Indien je twijfelt dat deze zoutconcentratie het zwemplezier zou verminderen, kan je 2 tot 2 gram zout in een liter water oplossen, en proeven van het water.

  Het zoutelectrolysetoestel wordt zo geschakeld, dat de filter en het zoutelectrolysetoestel tesamen stroom krijgen. De productie van Javelwater door het zoutelectrolysetoestel is volautomatisch. De zoutelectrolysetoestellen voor opzetzwembaden zijn niet zelfreinigend en vereisen het nodige onderhoud.

  Sommige zoutelectrolysetoestellen beschikken over een Chloor-meting en controler. Met een dergelijk toestel wordt de zoutproductie automatisch gestopt, wanneer het chloorgehalte het gewenste peil bereikt.

  5 Waterbehandeling met ozon ( +- chloorvrij) zwemmen

  Chloorvrij zwemmen kan mits gebruik van een ozonator.
  Een ozonator zet lucht (die in het toestel wordt ingezogen en wordt “uitgespoten via de spuitgaten) om in Ozon. Deze ozon doodt bacteriën en algen. Vervolgens wordt de Ozon door UV stralen vernietigd zodat het zwembadwater ozon-vrij is.
  Het voordeel van een ozonator is dat het zwembadwater chemicaliën-vrij is.
  Het nadeel van een ozonator is dat het zwembadwater zelf, geen bacteriendodend middel bevat. Het is dus nodig om vele uren per dag te filtreren / ozoneren en het is nodig om toch nog een chloor-shock uit te voeren om de 2 tot 4 weken. Gebruik 20 gram Chloorshock per 10m3 zwembadwater. Na toevoeging van Chloorshock mag je niet onmiddellijk zwemmen, en moet je minstens 4 uur wachten vooraleer het chloorniveau te controleren.

  Omdat het inzuigen van lucht in de ozonator niet werkt met patroonfilter, is het nodig om een aparte pomp (minstens 6m3/h) aan te schaffen om de ozonator werkende te krijgen.

  6 Middelen om de waterkwaliteit te stabiliseren ( Aqua-easy – UV – Nature Pro – Filtersilikaat).

  Het is steeds nodig om via een oxidatiemiddel (Chloor – Javelwater – ozon) bacterien en algen te doden.

  Daarboven is het mogelijk om via ondersteunende technieken, de waterkwaliteit te stabiliseren. Op die manier, zal het water minder snel groen worden als de pH of het chloorgehalte eventjes uit balans is. Vaak is het mogelijk, om het chloorniveau te verlagen bij het gebruik van deze technieken. Deze ondersteunende technieken zijn :

  Gebruik van aqua-easy blokjes : Algen leven van fosfaten. Aqua-Easy absorbeert fosfaten. Leg 1 blokje per 50m3 per 2 weken in de voorfilter van de pomp om het fosfaatgehalte in het water onder de 200 ppb te houden. Opgepast : na het toevoegen van een nieuw blokje, is het best de filterdruk regelmatig na te kijken. Er wordt een gel op het zand afgezet en er worden meer fijne deeltjes door de filter opgevangen. Aqua-easy kan alleen gebruikt worden in combinatie met een zandfilter, niet in combinatie met een patroonfilter (Aqua-easy vertopt de porien van de filter).

  Aqua-easy blokjes mogen niet bij de chloortabletten worden gelegd. De aqua easy blokjes worden gewoonlijk in de voorfilter van de zandfilterpomp gelegd.

  Gebruik van vlokmiddel :

  Vlokmiddel zorgt dat kleine deeltjes bij mekaar vlokken en beter gefiltreerd kunnen worden. De samengevlokte deeltjes vormen bovenop de filter een fijne laag. Op die fijne laag blijven kleine algen hangen.
  Verder maakt het vlokmiddel het water resistenter tegen algengroei. Leg 1 tablet vlokmiddel in de skimmer per 50 m3 water na elke spoelbeurt. Indien het water niet "glashelder" is, mag er eveneens een tablet of kous met vlokmiddel in de skimmer worden gelegd. Vlokmiddel kan alleen gebruikt worden in combinatie met een zandfilter. , niet in combinatie met een patroonfilter (vlokmiddel verstopt de porien van de patroonfilter).

  Gebruik van Filtersilikaat in plaats van filterzand of glasparels :

  Filtersilikaat heeft heel fijne inwendige poriën. In die poriën, worden organische onzuiverheden afgevangen. Op die manier blijft het water makkelijker proper, en zal het ook aangenamer ruiken. Filtersilikaat heeft een levensduur van 5 jaar of meer, maar moet om de 1-2 jaar geregenereerd worden met een zoutoplossing.

  Gebruik van Anthraciet bovenop de laag zand of glasparels:

  Anthraciet heeft, net zoals filtersikikaat- heel fijne inwendige porien. In die porien, worden niet alleen organische onzuiverheden afgevangen, maar leven ook bacteriën. Die bacteriën zorgen voor een biologische zuivering van het zwembadwater.

  Best is om een laagje van 10-20 cm bovenop de zand- of glasparellaag te leggen.

  Om een ideale werking van de bacteriën te garanderen, is het nodig een pomp te gebruiken, die de helft aan debiet levert dan voorzien voor de filter. Op een 15m ³/h filterton hoort dan een 8m ³/h filterpomp. Er moet dan langer gefiltreerd worden.

  Gebruik van een UV lamp :

  Het DNA van Algen en Bacteriën kan worden kapot gemaakt met UV stralen. Op die manier sterven deze algen en bacteriën. Een UV lamp is volledig chemicaliën-vrij, en is in die zin het “properste” hulpmiddel om je water zuiver te houden

  Gebruik van Nature ² of Nature-Pro :

  Een Nature ² of Nature-Pro bestaat uit een cardridge gevuld met bolletjes. Op deze bolletjes zit Koper en Zilver. Door het water over de bolletjes te laten stromen, komt er een heel klein beetje Koper en Zilver in het water. Algen en Bacteriën worden door deze metalen gedood. Een nature Pro heeft daarenboven nog een “chloordoseerder” waar een aantal chloortabletten kunnen worden ingelegd.

  Al deze ondersteunende technieken kunnen gebruikt worden : het gebruik van de ene sluit het andere niet uit.

  7 Hoe moet ik correct filtreren ?

  Fijn stof of algen die in je zwembad zitten, zijn van dezelfde grootte als de porien in de patroonfilter. Deze zullen dus heel snel het filter doen dichtslibben.
  De filtratieduur per dag hangt af van het debiet van de filter, van het chloorgehalte en van de watertemperatuur. Over het algemeen, moet je per dag het volgende aantal uren filtreren :
  Watertemperatuur Aantal uren filtratie
  <12 0-2
  12-18 2-4
  18-22 4-6
  22-28 6-15
  28-32 15-22

  De beste reslutaten worden bekomen met de combinatie Glasparels-Anthraciet (zie hoger) in combinatie met toevoeging van vloeibare chloor of zoutelectrolyse (zie hoger).

  8 Mijn water ziet groen : wat moet ik doen ? – ZANDFILTER (zie onder voor Patroonfilter)

  8.1 Ph waarde tussen 7.2 en 7.6 brengen

  8.2 Chloorgehalte op peil brengen.

  8.3 Indien het water in het zwembad “hoog” staat en het groen ligt op de zwembadbodem, kan je kan proberen zoveel mogelijk fijn materiaal rechtstreeks van de bodem naar het riool te lozen via de stofzuiger in combinatie met filterstand “waste”.

  Je kan overwegen om een O-clear kuur te doen : Kristalclar vloeistof (250ml / 10m ³ water) mengen met het zwembadwater, laten bezinken en s’ ochtends alle "prut" in de bodem via de stofzuiger naar het riool te lozen. Je kan dit kunnen doen door manueel te stofzuigen (dus niet met een robot) in combinatie met filterstand “waste”.

  8.4 Vlokmiddel toevoegen (2 tabletten of 2 kousesokjes per 50m ³), aqua easy toevoegen (1 blokje), en de filtratie starten. Er zal zich boven op het zand een laag vlokmiddel vormen, die heel fijn is. Daarin zullen de algen blijven kleven. Hoe meer algen blijven hangen, hoe ondoordringbaarder de laag bovenop de filter wordt. Uiteindelijk, zal de druk op de filter stijgen en het debiet afnemen. Dat is het goede ogenblik om een backwash uit te voeren.

  Na het uitvoeren van een backwash : opnieuw vlokmiddel toevoegen en verder filtreren.

  OPGEPAST : indien u te snel een backwash uitvoert, verliest u het laagje fijn materiaal, en zullen de algen niet weerhouden worden op de filter;

  9 Mijn water ziet groen : wat moet ik doen ? – PATROONFILTER

  9.1 Ph waarde tussen 7.2 en 7.6 brengen

  9.2 Chloorgehalte op peil brengen.

  9.3 Wachten tot het groen op de zwembadbodem ligt, en dan kan je kan proberen zoveel mogelijk fijn materiaal rechtstreeks van de bodem naar het riool te lozen via de stofzuiger in combinatie het niet gebruiken van de patroon.

  Je kan overwegen om een O-clear kuur te doen : Kristalclar vloeistof (250ml / 10m ³ water) mengen met het zwembadwater, laten bezinken en s’ ochtends alle "prut" in de bodem via de stofzuiger naar het riool te lozen (patroon uit de filter nemen) .

  Je zal dus een deel water moeten “Dumpen” om je zwembad terug proper te krijgen.

  Indien je geen water wil “dumpen”, zal je het zwembad alleen proper kunnen krijgen met een zandfilter

  • Dit onderwerp is gewijzigd 5 jaren, 2 maanden geleden door Profielfoto van Bas Bas.
  #248656
  Profielfoto van Paulus1969
  Paulus1969
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 1

  Aspirant lid

  hmmm. ik zal dus toch een zandfilter moeten kopen om de boel weer helder te krijgen…
  Net nu met het warme weer kunnen we niet zwemmen ivm het groene water 🙁

  Wij hebben een intex badje van 305 cm doorsnee met patroonfilter. Ik meet nu wel goede PH en chloorwaarden maar het water blijft groen kijken. Ik had er al wat vlokkenmiddel ingedaan, maar ik lees nu dat dat met een patroonfilter eigenlijk niet mag.

  Is het eigenlijk ongezond om toch te gaan zwemmen in het groene water ? Echt fris lijkt het me niet, maar ja, 37 graden is ook niet alles…

  Ik zat ook nog te denken om een UV lamp op de slangen te laten schijnen of is dat hopeloos ?

  Zandfilter dus en stofzuigertje kopen (heb ik ook nog niet). Iemand nog iets aanvullends ?

  Gr.,
  Paul

  #249047
  Profielfoto van Bramske
  Bramske
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 2

  Aspirant lid

  De zon is de grote boosdoener van de algengroei.Afdekken met beweegbare vloer is de oplossing.

  #249058
  Profielfoto van Fulaks
  Fulaks
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 5
  Beantwoord : 1035

  Zwembadexpert
  Bramske wrote:

  De zon is de grote boosdoener van de algengroei.Afdekken met beweegbare vloer is de oplossing.

  Ik denk dat ge misschien iets goedkoper af gaat zijn met een zwarte noppenfolie.

  #315449
  Profielfoto van Jarno
  Jarno
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 2

  Aspirant lid

  Bij zoutelectrolyse breng je eenmalig het zoutgehalte in het water op ongeveer 0.2- 0.5% (de precieze waarde hangt af van apparaat). Indien je twijfelt dat deze zoutconcentratie het zwemplezier zou verminderen, kan je 2 tot 2 gram zout in een liter water oplossen, en proeven van het water.

  Er staat een foutje in bij het oplossen van zout staat 2 tot 2 gram.

  Verder super duidelijk allemaal!

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.