pomp wil niet starten

Forums Overige pomp wil niet starten

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Profielfoto van Daan Daan 5 jaren geleden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #252510
  Profielfoto van Daan
  Daan
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 20

  Aspirant lid

  Hallo, mijn pomp wil niet opstarten. Wel na 20x proberen, net een auto (soms) Er zit een schakelkast tussen met een ‘disjoncteur, vermogenschakelaar’ en een relais. Er gaat sterkstroom in en 230 uit want de pomp is 230 volt. De pomp wil niet op gang komen, net als een auto probeert hij rond te draaien maar wil niet lukken. Na een keer of 20 en 2 á 3 keer de veiligheid eruit springt hij ineens aan. Waar is die disjoncteur eigenlijk voor? Haalt zo te zien 230 uit de 380 maar is daardoor de pomp zuiniger dan als hij direct op de 230 staat? grt Daan

  #252532
  Profielfoto van zwembart
  zwembart
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 7
  Beantwoord : 73

  Actief lid

  Hallo Daan,

  Ik begrijp je verhaal niet helemaal. De pomp is dus een 220 volt pomp, maar er zit een kastje voor waar 380 op is aangesloten? Zit het kastje met de disjoncteur op de pompmotor zelf? Als je google’d betekend disjoncteur verbreken, dat is dan logisch omdat er een relais in zit. Hoort de pomp wel bij het kastje, omdat het kastje 380 volt en de pomp 220 volt is? Een echte 380 volt pomp zou op alle drie de fasen moeten zijn aangesloten en daardoor bij het starten meteen gaan draaien, een 220 volt pomp heeft nog een hulpwikkeling waar mbv een condensator de pomp op gang kan komen. Als je pomp niet wil gaan draaien, slechts heel sporadisch, dan is de condensator vaak de boosdoener.

  #252536
  Profielfoto van Daan
  Daan
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 20

  Aspirant lid

  Beste Bart,
  Ik denk dat het idd de condensator is, ben nog even door gaan denken en toen schoot het me ineens te binnen, wisselstroommotor, dus condensator. Ik ga hem open maken en kijken wat voor waarde hij heeft en zien dat ik hem hier in Frankrijk kan vinden, wordt een leuke klus;-)
  De disjoncteur is een motorbeveiliging, die knalt er ook uit als hij na 15 seconden niet gaat draaien, hetbrelais zit daar weer achter en het 380 verhaal, ik denk dat er eerst een 380 motor heeft gezeten, later vervangen en één fase afgetapt voor slechts 230. Dankjewel voor je reactie, grt Daan

  #252579
  Profielfoto van Fulaks
  Fulaks
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 5
  Beantwoord : 1035

  Zwembadexpert

  Condensator kan je wellicht vinden op http://www.conrad.be, heb daar een condensator voor mijn regenwaterpomp gevonden en binnen de 3 dagen thuisgeleverd.

  #252581
  Profielfoto van Daan
  Daan
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 20

  Aspirant lid

  Dank Fulaks, ik heb hem van de week al besteld op Conrad.fr 🙂

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.