SWT chloorvrije waterbehandeling > enkele vragen

Forums Spa / Bubbelbad SWT chloorvrije waterbehandeling > enkele vragen

Dit onderwerp bevat 12 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Profielfoto van Nicole R Nicole R 1 maand geleden.

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #309923
  Profielfoto van bassie123456
  bassie123456
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 5

  Aspirant lid

  Goedemiddag,

  Wij gebruiken al ruim een jaar lang SWT chloorvrije waterbehandeling voor onze jacuzzi. Om de reden dat het fijner is voor de huid dan chloor, het werkt heel goed (krachtig) en het is makkelijk toe te dienen.

  Echter, nu is onze jacuzzi kort geleden kapot gegaan doordat een membraam kapot was. Volgens de monteur leekt het aangetast te zijn door een bijtend middel. Het kon wellicht ook kalk zijn gaf de monteur aan.

  Mijn vraag is: wie heeft er ervaring met SWT en het effect hiervan op onderdelen van de spa? Het gaat al een jaar goed, maar ik heb dat onderdeel gezien en dat was bruinig en behoorlijk aangevreten. Komt dit door SWT? Ik heb me juist laten vertellen dat SWT minder schadelijk is voor huid en onderdelen dan bijvoorbeeld chloor?

  Bedankt!

  #310633
  Profielfoto van ERic
  ERic
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 5

  Aspirant lid

  Hallo Bassie,
  Ik gebruik ook SWT van Guardson. Volgens mijn ervaring is er geen aanvreting te zien, wel heb ik last van een bruine rubberachtige neerslag op de skimmer en het bad ter hoogte van de waterlijn. Deze substantie is bijna niet te verwijderen, het is ook niet oplosbaar met thinner, benzine of iets anders, enkel mechanisch te verwijderen. Bovendien heeft het water een muntachtige geur die op de adem pakt.
  Voordien had ik het oude product van SWT toen heette het science water treatment en er stond zo een doseerdop op, hiermee geen probleem, maar nu zit het in een witte fles en hier heb ik miserie mee. Mogelijk is dat de kleverige aanslag van die rubberachtige substantie je membraan stuk gemaakt heeft.
  Groeten, ERic.

  #311272
  Profielfoto van funny-pool bvba
  funny-pool bvba
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 17
  Beantwoord : 1109

  Zwembadexpert

  probeer eens lotus fresh .
  eerste drie dagen troebel water daarna kraak helder , zonder toevoeging van chemicaliën .
  voor meer info stuur mij een pb

  #311275
  Profielfoto van bassie123456
  bassie123456
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 5

  Aspirant lid

  Dat klinkt interessant, ik stuur u direct een PM!

  #311379
  Profielfoto van ERic
  ERic
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 5

  Aspirant lid

  Blijkbaar is SWT Guardson en Spa Balancer ongeveer hetzelfde, ik voeg hierna een mailtje toe van SWT waarin ik mijn probleem beschrijf en hun antwoord :

  Hi Eric,
  Thank you for taking the time and effort to write and complain. We appreciate that. Firstly I am not sure I understand, as the Science Water Treatment and the Guardian is the same technology.

  The reason, normally for the brownisk sticky material is a reaction either with the liner of the spa (if it is lined) or with certain rubbers or plasticizers used in pipe fittings. It normally disappears after some use and the brownish sticky stuff can be removed by a sponge normally used to remove black lines in pools. It can also be provoked by overdosage of the SWT, but it sounds like you have that under control including the water quality.

  Give it another chance, it sounds like you are doing everything right and we are sorry you have this experience. It is very few who encounter this and to our knowledge most solve it after a few runs. It not a bad idea to shock it again with oxidizer if you have the energy.

  With kind regards Henry
  Best regards
  Guardson ApS

  Toen ik de jacuzzi juist bezat heb ik Lotus fresh of Spa Balancer ook gebruikt en zonder problemen, toen was plotseling spa balancer niet meer verkrijgbaar en het eerste seizoen dat ik SWT gebruikte had ik ook geen problemen, maar na de winter stilstand wel.
  Ik maak de Jacuzzi vandaag leeg en schakel over op iets anders liefst chloorvrij maar als het niet anders kan moet ik wel voor chloor kiezen, zo kan ik er niet in.

  #311381
  Profielfoto van bassie123456
  bassie123456
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 5

  Aspirant lid

  Hoi Eric,

  Ik heb ook die bruine aanslag, maar in veel minder ernstige mate.

  Zelf ga ik over op een chloor gebaseerd behandelplan, na heel lang zoeken dit weekend. Ik ben een hoop wijzer geworden, zal binnenkort mijn hele behandelwijze publiceren. Ik heb me vooral flink verdiept in alle onderliggende chemicaliën. Goede waterkwaliteit zonder bruine randen e.d. is helemaal niet lastig, maar je moet op de juiste dingen letten.

  Ik werk mijn idee en stappenplan helemaal uit en zal het binnenkort publiceren. PS. mijn plan is gebaseerd op iets dat al door duizenden mensen wordt gebruikt in USA en werkt met trichloor granulaat en dunne bleek zonder luchtjes. Zit hele goede scheikundige onderbouwing achter maar is wel opletten met wat je doet dus niet zomaar bleek ofzo in het water gooien 🙂

  PS: Hoe vaak maken jullie gebruik van de spa, en op welke temperatuur en hoelang zitten jullie daar dan in? Op basis daarvan kan ik wel wat informatie geven over wat ik te weten ben gekomen.

  #311382
  Profielfoto van ERic
  ERic
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 5

  Aspirant lid

  Bedankt voor je snelle reactie, We gebruiken de Jacuzzi maar sporadisch, enkel bij mooi weer en een max uurtje per dag en dit van half mei tot eind september. De rest van de tijd staat hij leeg.
  Hij staat op 35°ingesteld, het is niet zo een hele grote, ongeveer 1400 liter inhoud.
  Eric.

  #311383
  Profielfoto van bassie123456
  bassie123456
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 5

  Aspirant lid

  Ah oke, in dat geval is de methode die ik zelf wilt gaan toepassen niet handig, dat is vooral als je meer dan 2 a 3 keer per week erin gaat.

  In jullie geval zou ik gewoon gaan voor een trichloor behandeling. Aangezien jullie zo weinig in het bad gaan is trichloor prima en heb je eigenlijk geen andere goedjes nodig. Is dus wel op basis van chloor, maar krijg je geen bruine aanslag van en werkt prima.

  Trichloor bevat cyaanzuur wat het chloor beter werkzaam houdt en ervoor zorgt dat zonlicht het chloor minder snel afbreekt.

  Iets als dit dus: https://www.spatopper.nl/product/8116/aquafinesse-tri-chloor-tabletten.html. En dan het chloorniveau af en toe meten met een teststrip. Vooral zorgen dat je niet teveel chloor in het water krijgt, want met dit soort trichloor tabletten krijg je dan ook teveel cyaanzuur in het water. En zodra je teveel cyaanzuur in het water krijgt werkt het chloor veel slechter en krijg je allerlei problemen met water onderhoud. Maar als je zelden in het bad gaat op een temperatuur van 35 graden is dit geen enkel probleem. De hoeveelheid chloor die dan verbruikt wordt is namelijk heel laag, dus de dosering chloor (en daarmee de dosering cyaanzuur) kan in jullie geval dan ook heel laag blijven.

  Tip: gooi na het verversen van het water 50ppm boorzuur in het water na het vullen. In jullie geval komt dat neer op ongeveer 300 – 400 gram. Zoiets als dit dus: https://www.da.nl/product/41697/boorzuur. Wel echt maar eenmalig doen, want dit blijft in het water tot je het ververst. Dit zorgt voor stabielere PH en helderder + zachter water.

  En verder wel regelmatig de PH en TA checken en corrigeren. PH verhogen is zelden nodig in jacuzzis, maar PH verlagen meestal wel. Te hoge PH geeft weer een hoop problemen. Dit zijn ook waardes die af te lezen zijn van standaard teststrips.

  Succes ermee in elk geval!

  #311384
  Profielfoto van bassie123456
  bassie123456
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 5

  Aspirant lid

  PS: Als je de boorzuur gaat toevoegen kan je het beste de poeder eerst oplossen in een grote tijl met (zeer warm) water. Dan opgelost toevoegen aan het bad. In water van 35 graden lost dit poeder namelijk minder goed op en vermengt het niet goed.

  #311395
  Profielfoto van ERic
  ERic
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 5

  Aspirant lid

  Bedankt voor de nuttige info, Ik heb ondertussen een aquafinesse kit besteld , inclusief de clean tablet, om zeker te zijn dat de veelbesproken biofilm, waarvan ik waarschijnlijk ook last heb, verwijderd geraakt.
  Boorzuur vind ik dan wel bij de drogist.
  Bedankt,
  Eric.

  #311551
  Profielfoto van ERic
  ERic
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 5

  Aspirant lid

  Nogmaals bedank voor de info, we hebben terug een heldere geurloze jacuzzi. Top die Aquafinesse.

  #311608
  Profielfoto van bassie123456
  bassie123456
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 5

  Aspirant lid

  Graag gedaan mooi dat het goed werkt! Mocht kosten overigens een issue zijn, ik heb ook van diverse mensen gehoord dat ze heel goed resultaat boeken met enkel die chloortabletten uit het aquafinesse pakket. Het aquafinesse spul is best prijzig en die chloortabletten kan je ook los kopen voor 15 – 20 euro ofzo.

  En vooral zorgen dat je niet teveel chloortabletten erin gooit als je langer met het water wilt blijven doen. Als jullie er niet vaak in gaan en het water niet heel warm staat heb je (zeker als de spa afgedekt is?) echt niet veel chloor nodig. En hoe minder van die tabletten zijn opgelost, hoe langer het water goed blijft. Truc is dus om wel altijd chloor in het water te hebben (is te meten) maar wel zo min mogelijk, in verband met de cyaanzuur die ook in het water komt met die chloortabletten van aquafinesse.

  #316231
  Profielfoto van Nicole R
  Nicole R
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 0
  Beantwoord : 1

  Aspirant lid

  Beste,

  Wij hebben een nieuwe jaccuzi sinds eind mei en we hebben nu al het 3de water erin gedaan omdat we het niet troebel krijgen.

  We gebruiken aquafinesse omdat we niet zo van chloor houden.

  Overal staat dat je het water helder krijgt maar bij ons lukt het niet zo goed.

  De chloorgranulaat die erbij zit, moet je die elke keer na het baden in het bad doen of niet?

  Groetjes,
  Nicole

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.