Te weinin waterdebiet A15 en te weinig druk

Forums Verwarming Te weinin waterdebiet A15 en te weinig druk

Dit onderwerp bevat 16 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Zodiac 7 maanden, 2 weken geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #314287

  Marc1968
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Hallo allemaal,

  Gisteren ons opzetzwembad opgestart . Ca 13.ooo liter bruto.
  Warmtepomp en bijpassend zandfilter aangekocht in de winkelconcern Lochristi. Nu blijkt de warmtepomp telkenmale in alarm te gaan . Vermelding A15 , te weining waterdebiet + de bypass bijna volledig geknepen en druk op de manometer slechts op 1 bar.

  Is mijn zwembadpomp niet krachtig genoeg ? Of wat is er aan de hand. Graag insteek aub.

  Mvg Marc

  #314288

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  Zou helpen om te weten welke zwembad pomp je hebt , specficaties, welke diameter leidingen, type warmtepomp , …. kortom een klein beetje uitleg.

  #314290

  Marc1968
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Zwembad Intex rond 4,57 op 84 cm hoog.
  Warmtepomp PAC Eco 6,5 kw
  Zandfilter combo sfera tot 25 KUB meter. De pomp zelf geeft 4000 l per uur en deze filter staat op ca. 10 meter van het zwembad.

  Ik vermoed dat deze te flauw is, gezien de afstand tussen bad en filter. Warmte pomp staat naast filter op nog geen 2 meter afstand.

  Daar juist de bypass volledig geknepen zadat alle water naar de warmtepomp gaat. Negatief resultaat … alarm. Daarna de uitloop van de warmtepomp nog eens half geknepen, dus bijna geen water naar het filter, om te druk te doen stijgen in de warmtepomp, terug met alarm tot gevolg . Telkenmale te weinig waterdebiet en de manometer blijft tussen de 1 bar en 1.2 bar.

  Heb de indruk dat er vroeger met de patroonfilter meer stroming zat op de inloop. Maw pomp te zwak ?
  Leidingen zijn allemaal flexibel, onder de grond in een buis van 8 cm diameter. Leidingen zelf een diameter van 38 mm
  bypass diameter 50 mm

  #314293

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  10 meter leiding van 38mm is uw probleem. De pomp enzo niet, maar hij zal nooit geen debiet krijgen door zo’n smalle leiding over zo’n afstand. Temeer daar uw 38mm leidingen vermoedelijk de geribde buizen zijn zoals van Intex , die geven veel weerstand.

  Moest je kunnen als tijdelijke testopstelling gewoon eens je pomp naast het zwembad zetten en je warmtepomp zo aansluiten en testen, volgens mij 99% kans dat het direct werkt.

  #314294

  Marc1968
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Bedankt, ik test dit eens uit. Moet ik dan pvc buizen i.p.v. van die geribde buizen leggen, en dan met een dia van 50 mm?

  #314300

  Marc1968
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Vandaag het probleem uitgelegd aan de winkel in Lochristi en ik moet zeggen puike service gekregen. Zwaardere opvoerpomp meegekregen en probleem tijdelijk opgelost. De warmte pomp heeft een halfuurtje gedraaid en nadien terug in alarm, te weinig waterdebiet. Ik krijg hier grijze haren van.
  Ik ga deze week de leidingen van de bypass naar de warmtepomp vervangen door hard pvc 50 mm i.p.v. de flexibele 38 mm. Mss dat dat helpt.
  Nu in ieder geval genoeg stroming in het zwembad zelf. Tevreden over de filterpomp en over de service in de winkel.

  Ik hoop dat het de warmtepomp zelf niet is die defect is. Is een paar weken oud. Kan de flow switch hiermee te maken hebben ?
  Wordt vervolgd.

  #314303

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  Ik snap niet dat ze een zwaardere pomp meegeven voor zoiets, dat heeft daar niets mee te maken zoals ik al eerder zei en zoals het intussen in praktijk bewezen is.

  Je mag daar nu nog een pomp van 10000 m³/uur aan hangen dat zal geen verschil maken, je leiding kan gewoon niet voldoende water doorvoeren en/of idd de flowswitch is defect, maar ook in dat laatste geval is een andere pomp geen oplossing.

  #314308

  Marc1968
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Zodiak, dank voor je inbreng. Van de warmtepomp naar het filter is het nog geen twee meter. Filter zelf staat wel een eind van het zwembad, zoals reeds gezegd. Ik ga eerst de leidingen vzncde bypass naar de warmtepomp vervangen, door pvc en nadien kijken wtchet geeft. Mogelijks nadien alle ondergrondse leidingen door pvc en als het dan niet lukt, moet het de warmte pomp zelf zijn zeker.

  #314309

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  Ik heb al paar keer bedacht dat ik je opstelling niet goed snap, want soms gebruik je het woord “filter” en soms” pomp” door elkaar. Het lijkt soms alsof je filter pas na je warmtepomp staat 😉

  Kan je eens exact vanaf de uitgang van je bad aangeven hoeveel meter buis tot aan welk toestel en zo verder. Bijvoorbeeld :

  Vanaf zwembad 8 meter flex buis tot aan de pomp, vandaar 1 meter buis tot aan de filter, van daar 3 meter flex buis tot aan de warmtepomp ….

  #314311

  Marc1968
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Doe ik morgen. Ga nu de nacht werken.
  Mvg Marc

  #314313

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3618

  Zwembad-orakel

  Wat de buizen betreft, je kan ook de harde (dikwandige!) PVC buis van 50 combineren met soepele buis van 50.
  Dat is ook buis die glad is van binnen en buiten, dat is dus echte zwembad buis. Geen ribbels dus.

  Je zegt : van warmtepomp naar filter is nog geen 2 meter. Realiseer je dat de TOTALE lengte van de buis, diameter, samenstelling, bochten, kranen, toestellen en pomp het totale debiet bepalen.

  #314316

  Marc1968
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 11

  Aspirant lid

  Afvoer zwembad – aansluiting 32 mm – overgang naar 38 mm flex. Vandaar onder de grond in wachtbuis pvc , een blauwe flexleiding van 10 meter. Komt terug bovengronds naast de filterruimte . Vandaar nog een kleine meter tot aan filterpomp. Van pomp naar zandfilter met bijgeleverde flex van 38 mm. Van de zandfilter met flex van 80 cm naar de bypass. Bypass in harde pvc 50 mm. Vandaar terug naar zwembad ondergronds, dus terug 10 meter flex 38 mm. Aan het zwembad de 38 mm flex die overgaat op de 32 mm aansluiting instroom zwembad.

  Voor de warmtepomp : Van de bypass 2 meter flex 38 mm naar warmtepomp IN en iidem van warmtepomp OUT naar bypass.

  Manometer warmtepomp heeft constant 1 bar aan. Deze wijzigt niet. Of ik nu de kranen bypass knijp of volledig openzet.
  Warmtepomp slaat na enige tijd aan, draait 15 seconden en valt terug uit in alarm , met telkenmale dezelfde foutmelding. Te weinig debiet.

  Ik hoop dat het duidelijk is. . Mvg M.

  #314320

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3618

  Zwembad-orakel

  Dat is op zijn minst 25 meter buis van 32 mm. Dat is wat teveel van het goede. Daar krijg je niks door.
  Je moet weten dat een zwembad pomp iets anders is dan een hydrofoor pomp. Een hydrofoor pomp die voorziet in leidingwater/regenwater, maakt hoge druk (tot 6 bar) met weinig debiet door dunnere buizen. Een zwembad pomp maakt lagere druk (tot 1 bar) en veel debiet door dikkere buizen. Het principe van elke pomp is gelijk, maar de interne constructie is toch anders.

  #314323

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  Maar er is ook het feit dat je manometer op je warmtepomp absoluut niet wijzigt terwijl je je bypass compleet open of gesloten zet. Dus alvorens je honderden euro’s gaat investeren in allerlei nieuwe leidingwerken zou ik toch eerst je pomp en warmtepomp gewoon eens vlak naast het zwembad zetten en zien of ze dan werkt … dan heb je direct je antwoord op je 2 vragen, zowel je leidingen als je flowmeter.

  Als ze werkt naast het zwembad dan weet je al zeker dat je flowmeter niet defect is.
  Werkt ze daar ook niet en blijft ze dezelfde druk geven, dan weet je zeker dat er iets
  scheelt met je warmtepomp.

  #314378

  bmweetje3
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 19
  Beantwoord : 460

  Zwembadspecialist

  die manometer is de druk van je koelmiddel denk ik, geeft niet de druk aan van je zwembadwater. Op het zandfilter kun je daar de kraan/klep op circuleren zetten?
  maar jou pomp levert 4 m3/h en je wartmepomp zal ongeveer een minimale 3,5 m3/h nodig hebben denk ik. Dit staat ook in het boekje geleverd bij de pomp wat de minimale m3/h moet zijn.
  die minimale m3/h ga jij niet halen met die pomp en jou leidingwerk.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.