Technische ruimte vorstvrij?

Forums Onderhoud Technische ruimte vorstvrij?

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Joeri Peemans 7 jaren, 9 maanden geleden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #253224

  Anoniem Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 0

  Aspirant lid

  Wij plannen de aanleg van een zwembad en vroegen ons af of de technische ruimte (in een apart tuinhuisje in de tuin) vorstvrij moet worden gehouden.
  Indien vorstvrij nodig is, zijn we ook benieuwd naar de beste optie hiervoor (de ruimte kunnen we alvast isoleren).

  #253225

  shoeylae
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 11
  Beantwoord : 67

  Actief lid

  Ik heb de ruimte afgewerkt als een sauna misschien wat overkill.
  Buiten ceder planken isolatie van 12 in muur en dak, en afgewerkt aan de binnen kant met noordse den.
  Dus het minste wat de pomp draait word de ruimte verwarmd.
  Installatie blijft ook gedurende de winter draaien,(ongeveer1’5 uur per 24u) enkel de zonneverwarming en de warmtepomp worden los gekoppeld en afgetapt.
  Reden waarom ik het laat draaien is omdat ik er ook gebruik van maak na een sauna het mag zelfs een heel stuk vriezen, natuurlijk als het vriest laat ik de pomp langer draaien.
  Een normaal( lees het meest economische) zwembad seizoen begint ongeveer van eind maart begin april tot eind september kan iets vroeger en soms ook iets later maar zeker geen weken.

  Mvg
  Sven

  #253226

  Luc
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 40

  Actief lid

  Beste,

  Wij hebben reeds enkele jaren een monobloc-zwembad (polyester-vinylester).
  Ik pomp steeds door tijdens de winter, ttz onder de 12 graden heb je geen algengroei en dan is het eigenlijk niet echt nodig te filteren maar zodra de temperaturen onder nul gaan laat ik de pomp een kwartier per anderhalf uur draaien, en zodra het echt stevig begint te vriezen een kwartier per uur overdag en een half uur per uur ‘s nachts. (let er wel steeds op ook de kraan van de stofzuigleiding mee open te zetten in de winter!!) Het zwembad zelf is wel afgedekt met een degelijk winterzeil !

  Bij ons staat de installatie in een standaard houten tuinhuisje, dit is gevloerd maar de installatie staat wel op een dikke multiplex die de vloer net niet raakt. Omdat het tuinhuis niet verwarmt is en het er dus in vriest heb ik liggen denken aan een simpele (lees betaalbare) oplossing om de pomp, filterinstallatie en leidingen vorstvrij te houden.
  Ik heb gewoon een bak gebouwd met spouwmuurplaten van 6cm dik direct rond de installatie, als het ware een U-vorm die tegen de houten wand van het tuinhuis staat, en die ook bovenaan is afgedekt met dezelfde platen. Dit ineen knutselen is heel simpel aangezien zo’n bouwplaten voorzien zijn van tand en groef. Let er wel op dat je de voorzijde weg kan nemen om aan je pomp en kranen te kunnen indien je een onderhoud doet !
  Deze winter is geen referentie natuurlijk maar de vorige winter heeft het stenen uit de grond gevrozen en toen heb ik nooit negatieve temperaturen gehad binnen in de “cocon” (ik heb er een thermometer in hangen).
  De reden is simpel : de warmte die de filterpomp afgeeft houd de boel vorstvrij 😉
  ‘t is maar een idee natuurlijk, ik hoop dat U er iets aan hebt.

  mvg,

  Luc

  #253227

  Luc
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 40

  Actief lid

  Belangrijke aanvulling op mijn bericht : ik heb een zonneverarming op het dak van het tuinhuis en uiteraard laat ik die wél voor de winter leeglopen om bevriezing te voorkomen !

  #253228

  Joeri Peemans
  Sleutelbeheerder
  Vragen gesteld : 5
  Beantwoord : 683

  Zwembadautoriteit

  Er zijn 2 opties :

  – Alle leidingen en filter watervrij maken

  – Je technische ruimte verwarmen EN bij vorst de pomp laten circuleren

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.