Verschil onderhoud ifv volume

Forums Onderhoud Verschil onderhoud ifv volume

Dit onderwerp bevat 10 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Zodiac 8 maanden, 2 weken geleden.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #313638

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  Ik vroeg me af of er veel verschil is in onderhoud van een klein zwembad of een groot, een inbouw of een opzet …

  Ik lees zoveel topics over onderhoud met peperdure computergestuurde systemen, met OxiLife dingen, redox metingen, PH erbij , PH eraf , chloor, geen chloor, alkalines , meet en dosser systemen, speciale pompen enzovoort.

  Mijn opzetzwembad van 12.000 liter was na de winter een letterlijke poel geworden. Vol gerotte bladeren en een honderdtal gegiste rotte appelen (staat onder een appelboom). Water was donkerbruin en stinkend. Wat heb ik dus gedaan :

  1. 24 uur zandfilter aangezet met af en toe backwash
  2. 2000 liter stadswater bijgevoegd
  3. 50 kg zout erin gedumpt
  4. 24 uur recirculate en dan paar scheuten vlokmiddel
  5. Electrolyse aangezet

  Na 24 uur nogmaals (dus in totaal 72 uur na ontdekking bruine kikkerpoel) is alles kraakhelder. Dus gewoon filteren en wat zout erin en dan vlokmiddel en klaar is kees.

  Heb ik dan zoveel geluk gehad of waar zit hem het verschil met een inbouw bad?

  #313642

  koffie
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 42
  Beantwoord : 519

  Zwembadautoriteit

  Zelfde verhaal hier. Welliswaar geen rotte/gistende appels en bruin water maar wel groen na de winter.
  Zout, electrlolyse en volkmiddel en ook binnen afzienbare tijd kraakhelder water.
  Inbouw zwembad van 8x4x1.5

  #313643

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  Aha , ok, goed om te lezen dat het dus ook zo kan. Bedankt Koffie !

  #313644

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3618

  Zwembad-orakel

  Het kan inderdaad zo. Het kan zelfs ZONDER alle producten, op voorwaarde dat je een goeie filter installatie hebt.
  De meegeleverde ondergedimensioneerde filterpompjes (en zeker die papieren filters) maken het wat moeilijker en intensiever, zoniet bijna onmogelijk.
  Als je een goeie filterinstallatie hebt met een lichtjes overgedimensioneerde maat, hoef je enkel (toch noodzakelijk) de pH te corrigeren, een chloorshock met vloeibare chloor, en dan maar filteren en af en toe stofzuigen.
  De laatste jaren heb ik bewust géén winter product erin gedaan. Uiteraard kikkerpoel op het vroegjaar.
  Op 3 dagen was het water kristalhelder.
  Ja ik weet het, het kan ook anders, maar dat is mijn keuze. Ik heb zelfs geen winterafdekking.

  Wat die doseersystemen betreft, dat heeft niet echt iets hiermee te maken. Het is wel makkelijk als je dat hebt, dan heb je nog weinig omkijken naar het producten-onderhoud. Het is eerder een luxe. Ik heb het zelf ook geplaatst en nog geen spijt van.

  Als je het goed wil doen is er dus geen verschil in functie van het volume. Ik heb het dan niet over ploeterbadjes van 1000 liter, maar vanaf een aantal m3 mag je toch spreken van gelijkwaardig onderhoud. Het verschil zit hem enkel in de kosten. Een klein zwembad kost minder in onderhoud dan een groot zwembad.

  #313649

  Geert
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 24
  Beantwoord : 158

  Zwembadspecialist

  Snap ook al die toestanden niet. Al 3 jaar zwembad ik heb geen elektronische toestanden. Enkel een chloortablettenreservoir. En met strips water kontroleren en na een regenperiode ph wat bijsturen. Als ik hier op forum dan lees die hun water konstsnt monitoren met hun gsm. Dure snufjes die het allemaal ingewikkelder Aken dan het in werkelijk is denk ik.

  #313652

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3618

  Zwembad-orakel

  De éne rijdt met een dure Mercedes tot aan de zee, de ander in een fiatje of een Lada. Ze geraken allemaal aan de zee hoor, en zelfs even droog.
  Maar die in die Lada heeft geen airco, pijn aan zijn zitvlak en wat meer lawaai en gerammel. En met wat pech ook nog effe stilgevallen.
  Het is gewoon wat je verkiest. Heb je veel geld, dan kan je je luxe permitteren om alles volautomatisch te laten gaan, ja zelfs het backwashen kan automatisch.
  Ik heb geen high-tech sturing, geen gsm app, geen automatische backwash, maar wel een automatisch doseersysteem (basic) en stofzuiger-robot die automatisch stofzuigt.
  Dat zijn keuzes die je moet maken aan de hand van je eisen en budget.
  Je kan een zwembad zo duur en gemakkelijk maken als je zelf wil, maar het resultaat is ongeveer hetzelfde. De één heeft wat meer moeite moeten doen, den ander wat minder.

  #313654

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  Laat me duidelijk zijn, het was geenszins mijn bedoeling hier een polemiek te starten tussen “rijk” en “niet rijk” of “wij doenhet goed en jullie niet” 🙂

  Ik merk gewoon dat (SOMMIGE) mensen met grote zwembaden het bijna doen lijken alsof je een half chemisch wonder genie moet zijn die jaarlijks 3 cursussen volgt en 57 verschillende machines en methodes heeft om 345 soorten waardes op peil te houden …. dat ten opzicht van mijn simplistische aanpak met een pakje zout en een flesje vlokkenmiddel.

  Dus ik dacht, misschien zit er effectief ergens een verschil waardoor dit technisch gewoon echt vereist is. Ik ga zeker akkoord met de lada/mercedes vergelijking en moest ik zelf een groot bad hebben en de financiële middelen zou ik ook zoveel mogelijk willen automatiseren (ben developer van opleiding dus het zit in mijn bloed om te scrypten en te automatiseren 🙂 )

  Anyway, ik ga eens naar mijn Duratech investering gaan kijken, haha, fijne dag allemaal!

  #313655

  koffie
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 42
  Beantwoord : 519

  Zwembadautoriteit

  Om even de vergelijking van de Mercedes en de Lada door te trekken: beide komen droog aan op plaats van bestemming. De Mercedes rijder helemaal in zijn nopjes om dat de ingebouwde navigatie keurig de weg heeft gewezen en halverwege aangaf dat als hij nu een afslag zou nemen hij direct even kon tanken. Dit alles onder het genot van een koel aircobriesje en automatisch corrigerende vering van het onderstel.
  De Lada rijder komt net zo blij aan als de Mercedes rijder. Genoten van zijn rit langs de kleine polderweggetjes. Ramen lekker open (want geen airco) terwijl hij geniet van het bekende geluid van het kleine, oerdegelijk onverwoestbare motortje wat in zijn Lada ligt.

  Zelfde verschil: Mijn vader heeft net als ik een zwembad. Hij doet chloor op basis van jarenlange ervaring. Gewoon op de juiste momenten een (5 in 1)blok in de skimmer dumpen en klaar. Als hij op vakantie gaat vraagt hij de buurman (ook zwembadeigenaar) een oogje in het zeil te houden en bij hevige regenval een backwash te doen. Chloor word dan op een peil gehouden met zo’n chloorblokdispenser. Als er onweer op komst is gooit mijn vader zondedr blikken of blozen extra anti-alg erin.

  Ik aan de andere kant meet enkele keren per week de verschillende waardes. Bijsturen doe ik op basis van berekeningen zodat ik precies de juiste hoeveelheid erin mik. Gewoon omdat ik het leuk vind om mij in te lezen in de chemische huishouding van een zwembad. De enige chemicalien die ik gebruik zijn zout/chloor (zoutelectrolyse) en heel soms pH bijsturen. In extreme gevallen wat vlokmiddel.
  Achter de hand heb ik nog cyanuurzuur en baking soda.
  Beide hebben wij een kristalhelder, probleemvrij zwembad. Wanneer er onverhoopt toch iets misgaat weten we dit beiden in afzienbare tijd op te lossen. Beide genieten evenveel van ons zwembad en zijn van mening dat onze vorm van onderhoud de beste is.

  #313656

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  Mooi gezegd! Verschillende manieren en allen werken naar eigen believen 😎

  #313657

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3618

  Zwembad-orakel

  Ja, je hoeft geen chemisch genie te zijn om het draaiende te houden. Maar het helpt wel als je er wat meer van weet.
  Het was ook niet mijn bedoeling om een arm/rijk vete te starten.
  Je moet toch ergens wel begrijpen dat sommige producten écht nodig zijn, en andere MISSCHIEN overkill.
  Er zijn er die niet eens de pH corrigeren. Dan ben je volgens mij toch niet goed bezig.
  De werking van de chloor is op zijn minst hiervan afhankelijk, en chloor is nu eenmaal noodzakelijk om te ontsmetten. Je wil geen enge ziekte oplopen.
  Voor de rest gebruik ik geen anti-alg, geen stabilisator, geen producten voor alkaliniteit, geen vlokmiddel, enz…
  Ik maak er een sport van om met zo weinig mogelijk chemie toch een kristalhelder én bacteriologisch zuiver water te hebben.

  #313658

  Zodiac
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 12
  Beantwoord : 143

  Zwembadspecialist

  Ik heb zowat hetzelfde idee. PH blijft hier altijd redelijk stabiel moet ik zeggen.
  Het grootste probleem hier is de hardheid van het water. Mijn strips gaan tot 1.500 maar zelfs daarmee kan ik het niet meten.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.