Verwarmen zonder warmtepomp

Forums Verwarming Verwarmen zonder warmtepomp

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Allesvoormijnzwembad.nl 9 maanden geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #313259

  Anoniem Vragen gesteld : 2
  Beantwoord : 0

  Aspirant lid

  Ik ben op zoek naar een systeem om energiekosten te besparen en het verwarmen een beetje ecologisch verantwoord te houden. Het zou gaan over een bouwkundig zwembad van 8*4*1.4m.

  Een rolluik met solarlamellen zou ik al zeker plaatsen.
  Dit in combinatie met een systeem dat het water opwarmt via zonne-energie.

  Iemand die zo verwarmt? Dus zonder warmtepomp?
  Welk systeem van zonnecollectoren, zonnematten,… raden jullie aan?

  Wij wensen niet elke dag van april tot september te zwemmen, maar wel de warme periodes in deze maanden. Liefst met een aangename watertemperatuur van 28°C.
  Is dit haalbaar of is een warmtepomp zelfs daarvoor nodig?

  #313264

  jev
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 5
  Beantwoord : 54

  Actief lid

  Ik heb dezelfde configuratie: een bad van 4 x 8 x 1.40, uitsluitend verwarmd met solar lamellen. Overigens geen bouwkundig bad maar een ingebouwde infiniteau (dat is een bad op basis van een metalen frame met kunststof wanden, zie https://www.exteriorliving.be/flippingbook/el%20brochure%20zwembaden%202018/index.html#30-31). Een goed geïsoleerd bouwkundig bad zou nog iets beter z’n warmte vast kunnen houden.

  Om je een idee te geven van de effectiviteit (ik heb 3 temperatuursensoren in het bad hangen) is hier een log van de watertemperatuur (13 april is het bad zomerklaar gemaakt, de waardes van vóór die tijd zijn onder winterzeil, daarna op solar lamellen):

  Let wel: we hebben een mooie zonnige periode achter de rug met voor de tijd van het jaar hoge buitentemperaturen en het bad ligt de hele dag in de volle zon.

  Zo’n Solardeck is dus best effectief. In de zomer komen we makkelijk tot 28 graden. Solar lamellen zijn er in PVC zowel als in polycarbonaat. Het laatste type is duurder, maar scheelt ook nog wel iets in effectiviteit.

  Wij overwegen wel om nog een warmtepomp toe te voegen of solarmatten. In aanschaf zijn die laatste al wat goedkoper, maar vooral in gebruik scheelt het een slok op een borrel. De hoofdreden om toch nog bij te verwarmen is dat een solardeck alleen kan verwarmen als het dicht is. Heb je het bad de hele dag open, dan doet het niets.

  #313295

  Allesvoormijnzwembad.nl
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 53

  Actief lid

  EPDM of heat-pipes… Met name die laatste geeft je goede resultaten. Een warmtepomp kost toch nog veel stroom! Zie ook https://www.allesvoormijnzwembad.nl/kosten-van-een-zwembad/

  Alle informatie over zwembaden en aanverwante zaken gratis beschikbaar. Bezoek Allesvoormijnzwembad.nl

  Nu ook met een uitgebreid overzicht van zwembadbouwers en leveranciers in Nederland en België

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.