vraag advies: welke "alle seizoenen" warmtepomp kopen?

Forums Verwarming vraag advies: welke "alle seizoenen" warmtepomp kopen?

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  peterp 1 maand, 1 week geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #316814

  peterp
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 15
  Beantwoord : 36

  Actief lid

  Goeiedag,

  ik installeerde dit jaar een bovengronds zwembad van 32 m3. Ik kocht hierbij een inverter warmtepomp van 10kW (Swim&Fun Inverter Pro) die me €2300 kostte (in de praktijk is vermogen volgens boekje 6.8 bij lucht T 15C, 9.2 bij lucht 27C). De temperatuur die we wilden bereiken was 27-28C wat we de meeste aangename temperatuur vinden.

  Het grootste probleem met deze warmtepomp is dat ze maar opwarmt vanaf 15C. Gedurende de maanden april en mei is de nachttemperatuur zeer vaak minder dan 15C dus werkt deze pomp eigenlijk enkel tijdens de dag. Het had dan geen zin om de pomp 24/24 te laten draaien (wat doorgaans wordt aangeraden) want ik verbruikte dan enorm veel energie voor 0 resultaat (tot 40kWh/dag: de pomp verbruikt 1.5 kW).

  In de praktijk zijn we begonnen op 1 mei met een watertemperatuur van 16C en luchttemperatuur van 15C om 14u. We merkten dat de temperatuur niet meer verhoogde zodra de buitentemperatuur beneden 15C daalde. We stopten de warmtepomp dan elke dag rond 19u. Uiteindelijk duurde het 7 dagen om 27C water temperatuur te bereiken (maar ook de zon speelde een rol want we hadden ook een zomerzeil en die week was zonnig). Tijdens de nacht verloren we 1-2C. Het duurde dan meestal tot 15u voor de temperatuur terug was gestegen tot 27C (in mei geraakten we niet hoger). Om het electriciteitsverbruik binnen de perken te houden schakelden we de warmtepomp elke dag uit rond 19u want we merkten ook dat zodra de luchttemperatuur begon te zakken rond 18u de temperatuur nog enkel op hetzelfde niveau gehouden kon worden.

  Mijn vraag is nu: welke warmtepomp koop ik best om al vanaf april een temperatuur van 27C te bereiken, en die deze temperatuur dag en nacht kan behouden tot eind september? Het vermogen dient wel beneden 3000 watt te blijven want ik heb slechts 16A beschikbaar waarvan 750 Watt verbruikt wordt door de circulatiepomp en zoutwatersysteem.

  Alvast bedankt voor uw advies.

  peter

  #316874

  E-raser69
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 1
  Beantwoord : 4

  Aspirant lid

  Normaal zou je minstens 14kw warmtepomp moeten hebben.
  Let wel, indien je voor een inverter pomp gaat zou ik eerder naar 18kw gaan.
  Bij de (full) inverter heb je dan ook nog het voordeel dat deze geen stroompiek heeft bij het opstarten, zo zal dan ook minder snel jouw zekering doorslaan.
  Kijk vooral naar een pomp die werkt bij vriestemperaturen en die net iets lager is dan 3kw.

  #319945

  peterp
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 15
  Beantwoord : 36

  Actief lid

  update: we hebben dit jaar wat langer gewacht (half mei) om het zwembad op te starten (tot de nachttemperatuur boven 15C bleef) en we hebben de wamtepomp deze keer ook 24/24 laten draaien tot het zwembad op de gewenste T van 28C kwam. Dat duurde een 5-tal dagen maar daarna bleef alles goed op temperatuur en sloeg de warmtepomp doorgaans slechts ‘s nachts nog aan gedurende een 6-tal uren.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.