Warmtepompen vergelijken : Zodiac ZS500 MD5 vs PPG IPH55

Forums Verwarming Warmtepompen vergelijken : Zodiac ZS500 MD5 vs PPG IPH55

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Bossie 9 maanden geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #317041

  Filip
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 6
  Beantwoord : 17

  Aspirant lid

  Vraagje

  Ik sta op het punt een warmtepomp aan te schaffen voor een bad van 60m³.
  De ene adviseur raadt mij de Zodiac aan en de andere de PPG.
  Ik weet dat je moet opletten om te vergelijken maar op papier ziet de PPG er superieur uit qua efficientie dit terwijl alle input parameters gelijk zijn (RH / temp lucht / temp water).
  Verkoper PPG geeft vooral aan dat verdimensioneren veel beter is omdat je dan hoge COPs haalt (zie 6.5 en zelf 11 bij 50% capaciteit voor de PPG bij de verschillende parameters, zie onder).
  De warmtepompen zijn quasi even duur (rond de 5000 EUR). Wat mis ik in dit verhaal en wat is volgens jullie de beste aankoop ? Indien jullie een goede vergelijkings berekeningssheet of zo hebben hoor ik het uiteraard heel graag…

  Zodiac ZS500 MD5 vs PPG Inverter+ IPH55

  15°C/25°C/RH70%

  – Vermogen : 5,8-11.6 (medium 8,6) vs. 14.5
  – COP : avg 5.4 vs. 4.4-8.1 (6.5 bij 50% cap)

  28°C lucht / 28°C water / 80% RH vs. 26°C lucht / 26°C water / 80% RH

  – Vermogen : 7,8-15.3 (medium 11,4) vs. 21.0
  – COP : avg 7 vs. 6.1-16.0 (11.0 bij 50% cap)

  Andere

  – Debiet: 5 L/h vs. 8-10 L/h
  – Volume : max 80m³ vs. 50-95 m³

  Bedankt alvast voor alle feedback. Veel keuzes te maken 🙂

  #317073

  Bossie
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 9
  Beantwoord : 41

  Actief lid

  Dag Filip,

  Ik meen me te herinneren dat jij diegene bent met het mooie project met de poolhouse. Verwarm jij je bijgebouw? Zoja, hoe?
  Ik zal ons bijgebouw vnl gebruiken als bureel, dus voorzie vloerverwarming met een aparte CV ketel. Ik ga dan ook het bad verwarmen via die gasketel. Geen zonnepanelen hier en ook niet meteen zin in de groene leugen… en met een gasprijs van 1/6 tot 1/8 van de electriciteit kom ik uit op de COP waarde van een warmtepomp. Echter niet zonafhankelijk en m.i. hoor ik her en der wel wat problemen met warmtepompen na een aantal jaar… Ik blijf misschien onterecht en atypisch bij een klassieke fossiele verbranding, maar ik volg ergens mijn gezond boerenverstand: zonnepanelen leggen, om de x jaar een omvormer vervangen, misérie met we warmtepomp, en de onzekere fiscale behandeling van zonnepanelen. Ik kan daar verdorie heeeeel veeeeeel gas mee verbranden. Ik schat dat ik met mijn gasketel ( ik moet zowiezo die kost maken) + warmtewisselaar + 1500€ gasverbruik per jaar al voor zeker 6 jaar zoet ben tov dezelfde energie in zonnepanelen. Ik heb ook de keuze gemaakt om mijn bad sterk te isoleren met 16cm xps op de wanden en bodem: ik hoop om die er op de lange termijn uit te halen. Het is misschien een dwaze gok van mijnentwege, maar de tijd zal het uitwijzen.
  Grtjs

  D

  #317074

  Bossie
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 9
  Beantwoord : 41

  Actief lid

  Ohja, en nog even doemdenken: de haast waarmee Herr Tommelein zijn vlaams zinkend energiepostje wil inruilen voor de burgemeesterssjèrp in Oostende, sterkt me alleen nog maar in mijn stelling dat de slimme-meter-leugen voor geen haar te vertrouwen is. Geen zon= geen energie= warmtepomp af te dokken aan electriciteit aan het volle pond. Tjah, en laat nu net de zonloze dagen, die dagen zijn waar je je bad het meest moet opwarmen.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.