WAT IS HET DEBIET NA FILTER, WARMTEPOMP ETC?

Forums Zwembad onderdelen WAT IS HET DEBIET NA FILTER, WARMTEPOMP ETC?

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  peterp 8 maanden geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Koop eenvoudig uw zwembad

Zwembad.eu


 • Auteur
  Berichten
 • #313981

  peterp
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 14
  Beantwoord : 33

  Actief lid

  Goeiedag
  ik heb een zwembad van 32 m3 met een pomp van 10 m3/u. Ik heb echter ook een warmtepomp en een zoutwatersysteem. Mijn vraag is nu: wat is mijn uiteindelijk debiet? IK heb online naar een debietmeter gezocht maar de enige die ik vind is deze: http://www.zwembad.eu/filter-en-pomp/debietmeter/flow-fish-debietmeter-diameter-50-mm-p9987 en die kost €215 wat ik toch nogal veel vind.
  Men vindt overal dat je pomp het water in 4-5 uur. Dus: volume/4 = debiet. In mijn geval zou dat dus 32000/4 = 8 m3/uur zijn. MAAR: ik veronderstel dat apparaten die aan de pomp gekoppeld worden dit debiet verlagen door weerstand. De vraag is dan hoe dit te berekenen. Ik vond ook onderstaande berekening. In mijn geval schat ik dan dat de weerstand iets van een 3.5-4 meter zou bedragen (filter, verwarming, zoutwatersysteem, buizen). Ik zou in dat geval dan ongeveer 0.4 bar verliezen. Mijn pomp (Intex 10m3/u) geeft een maximum druk van 2 bar dus ik zou 20% verliezen en dus nog 8 m3/u overhouden. Is dit een correcte berekening?

  Ik stel deze vraag ook omwille van mijn warmtepomp: in het boekje staat dat de warmtepomp een nominale waterstroom heeft van 2.8 m3/u en een minimale waterstroom van 2.5 m3/u. Maar hoe meet ik dit? Mag ik de bypass volledig sluiten en dus het volle debiet door de warmtepomp sturen of moet ik een deel door de bypass laten gaan (en dus minder door de warmtepomp)? Maar in dat geval, hoeveel? Als het volledige debiet door de warmtepomp gaat dan is er een T verschil van 1C tussen in/uit en staat de koelvloeistofmanometer op ongeveer 20 wat bij een watertemperatuur tussen 20-27 correct zou zijn (1.9-2.5).

  —– https://www.bouwzelfjezwembad.nl/berekening-zwembadpomp-karakteristieken
  Basisregel: De pomp moet het zwembadvolume elke 4 uur 1 keer kunnen rondpompen.

  Het debiet van een pomp is afhankelijk van de weerstand die het water ondervindt op zijn weg van het filter naar het zwembad. Die weerstand wordt uitgedrukt in “hoogtemeters water” (1 bar = 10m water). Het aantal “hoogtemeters water” die de pomp moet overwinnen wordt eenvoudig uitgeteld met volgende vuistregels:
  – Per 10 meter afstand tussen pomp en zwembad-inlaat: 1 hoogtemeter
  – Per hoek 90 graden: 1 hoogtemeter
  – Per meter dat de pomp lager staat dan de zwembad-inlaat: 1 hoogtemeter
  – Zwembadverwarming: 1 hoogtemeter
  – Filter: 1 hoogtemeter

  #313984

  Sylvester
  Moderator
  Vragen gesteld : 30
  Beantwoord : 3618

  Zwembad-orakel

  Die bypass dient nu net ervoor dat je niet het volledige debiet door de WP stuurt, dus je zal hem een beetje open moeten zetten. Als je de bypass toe zet, kan je even goed geen bypass zetten.
  Met een bypass kan je het debiet perfect regelen, in die zin dat je het volledig bereik hebt : van 0 tot maximum door de WP.

  Hoeveel uw debiet gaat zijn, gaan wij u niet kunnen vertellen.
  Theorie is één ding, praktijk is een tweede.
  Op het eerste gezicht klopt het ongeveer, maar je weet maar nooit. Je kan er in het slechtste geval een paar m3 naast zitten.
  Je kan eenvoudig een test doen door het water dat het zwembad inloopt, met een buis om te leiden naar een bak met gekende inhoud. Dan moet je natuurlijk wel een zo kort mogelijke soepele buis met grote diameter hebben uiteraard.

  #313985

  peterp
  Bijdrager
  Vragen gesteld : 14
  Beantwoord : 33

  Actief lid

  ok maar hoe moet je de bypass nu precies afstellen? hoe weet je wanneer die correct staat?

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.